Voorzitter Hans Hovens van de Stichting Promotie Westervoort (links) neemt een cheque in ontvangst uit handen van Humphrey Ottenhof van de voormalige Voort-groep.
Voorzitter Hans Hovens van de Stichting Promotie Westervoort (links) neemt een cheque in ontvangst uit handen van Humphrey Ottenhof van de voormalige Voort-groep.

Voort-groep heft zichzelf op

De Voort-groep, een denktank van betrokken Westervoorters, heeft zichzelf opgeheven. Dat heeft voor(t)zitter Humphrey Ottenhof bekendgemaakt. Doel van de groep was Westervoort 'op te stuwen in de vaart der volkeren'. De laatste jaren liet het gezelschap al weinig meer van zich horen.

Het was in de zomer van 2007 dat het weekblad Elsevier de resultaten publiceerde van haar jaarlijkse onderzoek naar de beste gemeenten van Nederland. Laren kwam uit de bus als beste, Westervoort als slechtste. Natuurlijk was er kritiek te leveren op de criteria en de opzet van het onderzoek en de toenmalige burgemeester Jos Geukers deed dat ook. Met succes zelfs, want de aanpak wijzigde, maar het kwaad was al geschied. Westervoort stond in een niet zo best daglicht.

Het was in de maanden erna dat een groep van een man/vrouw of tien betrokken Westervoorters de koppen bij elkaar stak. Humphrey Ottenhof (64) was één van hen. "We waren al met elkaar in gesprek over hoe we Westervoort konden opstuwen in de vaart der volkeren. De uitkomst van het Elsevier-onderzoek was het zetje dat we nodig hadden. We hebben toen Voort opgericht. We hadden goede en creatieve ideeën. Die wilden we delen met de politiek en anderen die aan touwtjes trokken. Dat hebben we onder meer gedaan met vier symposia."

Thema's die aan de orde kwamen waren onder meer 'Westervoort-Watervoort' en het ontwikkelen van steenfabriek Emptepol tot funpark. Plannen die nooit ten uitvoer werden gebracht. Humphrey Ottenhof zoomt liever in op de successen. De verbrede stationsonderdoorgang bijvoorbeeld en de ontwikkeling van de Dorpstraat-Oost. Ook heeft Voort aan de wieg gestaan van de upgrade van Het Ambacht. Humphrey: "We hadden de strategie dat we burgemeester en wethouders uitnodigden voor bijeenkomsten bij ons thuis. In een sfeer die het midden hield tussen formeel en informeel probeerden we zaken te doen."

Het is allemaal verleden tijd. De Voort-groep bestaat niet meer. Over de reden om te stoppen, zegt Ottenhof: "Het is de life cycle. Na een jaar of zeven moet er iets gebeuren, anders verwatert de animo." De letterkundige wil nog kwijt dat hij Westervoort 'een prachtig dorp' vindt. "Westervoort heeft alles. Ik woon er sinds 1980 en wil er niet meer weg. Toevallig woon ik nu tijdelijk op Schaarsbergen, in afwachting van de oplevering van mijn huis in Beekenoord. Ik kan niet wachten tot het klaar is."

De gelden die de Voort-groep nog in kas had zijn met een cheque overhandigd aan voorzitter Hans Hovens van de Stichting Promotie Westervoort, met als opdracht die ten goede te laten komen aan de manifestatie 'Westervoort in Beweging'.

Meer berichten