Burgemeester Arend van Hout en zijn eega kwamen het gouden paar Buijs feliciteren.
Burgemeester Arend van Hout en zijn eega kwamen het gouden paar Buijs feliciteren.

Gepensioneerd, maar volle agenda's

Ze zijn alle twee pas 70, maar toch al 50 jaar getrouwd. "Zo ging dat vroeger", zegt Gerda Buijs-Bergmann, "je trouwde jong." Haar man Jan Buijs heeft het over 'een vervroegd huwelijk'. Dat dus al 50 jaar stand houdt.

De agenda's puilen uit sinds Jan vervroegd met pensioen is gegaan. Beide echtelieden zetten zich in voor de Voedselbank en Jan is lid van de wijkraad en actief voor de Stichting Het Buitenhof in Gouda, een reisorganisatie voor mensen met een beperking. Al tientallen reizen maakte hij als begeleider voor Het Buitenhof, zowel in binnen- als buitenland. En dan hebben ze ook nog drie dochters, die allemaal in de buurt wonen, en vier kleinkinderen. Gerda: "We passen natuurlijk regelmatig op. Dat vinden we prachtig om te doen."

Deventer
Jans wieg stond in Deventer, die van Gerda in het Duitse Witten in de buurt van Bochum. Ze ontmoetten elkaar in Deventer, in de periode dat zij daar woonde. Zij 16, hij net 17. Het werd wat en het bleef wat. Tot op de dag van vandaag.

Het leven voerde het gouden echtpaar verder dan Deventer. Direct nadat ze op 20-jarige leeftijd waren getrouwd, reisden ze af naar Duitsland, waar Jan als militair werd gestationeerd. Vijftien jaar maakten ze daar vol, voor ze terugkwamen naar Nederland.

Deelen
Vliegbasis Deelen ten noorden van Arnhem werd zijn nieuwe werkomgeving en Westervoort hun nieuwe woonplaats. Gerda: "Het lag meer voor de hand dat we in Arnhem woonruimte zouden zoeken, maar daar voelde ik niet voor. Arnhem vind ik drie keer niks, veel te druk. In Westervoort vonden we een huurhuis aan de Kaeltjes Hofstee. Daar zijn we ingetrokken en hebben we ongeveer twee jaar gewoond. Vandaar zijn we verhuisd naar een huis aan De Steenderens. Daar zitten we nu nog."

Amerika
32 jaar al, maar wel minus een periode van vierenhalf jaar dat ze in Amerika verbleven. Voor het werk van Jan. Gerda: "In 1995 zijn we gegaan. Met z'n tweeën, onze jongste dochter was net de deur uit. We zaten in Virginia, Jan werkte daar namens Defensie bij de ambassade. We zouden voor drie jaar gaan, maar het zijn er vierenhalf geworden. Een geweldige tijd, ook voor mij. Het leven is daar zo anders. Ik trok veel op met Amerikaanse vriendinnen, heel gezellig."

Jan Buijs maakt graag van de gelegenheid gebruik een beetje reclame te maken voor de Voedselbank en de Stichting Het Buitenhof. Jan: "Organisaties die veel goed werk verrichten en die nog heel goed nieuwe vrijwilligers kunnen gebruiken. Ik kan het iedereen aanraden. Leuk werk en het voelt goed als je andere mensen kunt helpen."

Het gouden bruiloftsfeest werd gevierd met de kinderen en kleinkinderen in Friesland. Een weekje lekker weg met z'n allen. Met ter afsluiting een etentje bij Wieleman, waarbij ook de rest van de familie aanwezig was.

Meer berichten