Jan Poederooijen (rechts) met zijn vriend Bart Kuijper kort na hun aankomst in Rome.
Jan Poederooijen (rechts) met zijn vriend Bart Kuijper kort na hun aankomst in Rome.

Pelgrimswandeltocht naar Rome

Van maart tot en met juni wandelde Jan van Poederooijen uit Westervoort samen met zijn Groningse vriend Bart Kuijper naar Rome. Met wat onderbrekingen, maar ze bereikten hun einddoel: de Italiaanse hoofdstad. Een belangrijker doel nog was de weg ernaartoe. Verslag van een pelgrimstocht.

Jan van Poederooijen: "Aankomen in Rome op 25 juni was mooi, maar niet emotioneel of zo. We zijn een paar dagen gebleven en nog op audiëntie geweest bij de paus. Omdat we officieel pelgrims waren zaten we zelfs vooraan. Maar weet je wat het allermooiste was van de tocht? Het onderweg zijn. We hebben door prachtige gebieden gelopen, veel cultuur gezien en interessante mensen ontmoet. Dat is wat vooral blijft hangen."

Jan van Poederooijen (64) en Bart Kuijper zijn sportieve mannen. Lang geleden zijn ze opgeleid als sportleraar en uit die tijd kennen ze elkaar. Een jaar of twintig geleden praatten ze er al over: als we straks gepensioneerd zijn en ons nog fit voelen, gaan we een wandeltocht maken. Jan: "Vanaf 2016 werd duidelijk dat het echt wat zou worden met onze plannen. Bart is in de zomer van 2017 gestopt met werken en ik korte tijd later."

Diezelfde maand nog maakten ze een begin met het Pieterpad, een wandeling van Pieterburen naar Maastricht. "Een soort training om uit te testen welke kleding het best zit en hoe je het gewicht in je rugzak kunt beperken. Na verloop van tijd gaat ieder pondje tellen", aldus Jan van Poederooijen, die lid is van de Protestantse Gemeente Westervoort en vrijwilligerswerk doet als coördinator van de organisatie SchuldHulpMaatje.

Begin maart van dit jaar arriveerden ze in Maastricht en aansluitend passeerden ze de grens met België. Het Pieterpad zat erop, met de tocht naar Rome was een begin gemaakt! Na een paar dagen echter kreeg Bart Kuijper last van zijn scheenbeen. Het bleek het begin van een tocht met hindernissen. Jan: "Bart is naar huis gegaan en ik ben doorgelopen. Dat hadden we vooraf afgesproken: de ander bepaalt zelf of hij ook tijdelijk naar huis gaat of verder gaat. In de buurt van Reims echter kreeg ik ook last, van mijn kuit. Later moest Bart nog een keer terug omdat zijn vrouw zich niet goed voelde en ik omdat mijn schoonmoeder onverwacht overleed. In de meivakantie heb ik met mijn vrouw en de kinderen ook nog een paar dagen doorgebracht bij Genève. Uiteindelijk zijn we drie keer ergens onderweg opnieuw begonnen."

Meer berichten