Natuurmonumenten is blij met de Bult van Putman: "Een aantrekkelijk gebied dat volop kansen biedt voor natuurontwikkeling."
Natuurmonumenten is blij met de Bult van Putman: "Een aantrekkelijk gebied dat volop kansen biedt voor natuurontwikkeling."

Twee terreinen in Westervoort naar Natuurmonumenten

Woensdag 31 oktober 2018 zijn twee terreinen in de gemeente Westervoort, gelegen bij de IJssel, overgegaan naar Natuurmonumenten. Zij vormen samen één aaneengesloten natuurgebied van zo'n 25 hectare, dat met paden zal worden opengesteld voor wandelaars.

Eén van de terreinen omvat een volgens Natuurmonumenten markante heuvel; het is een voormalige vuilstort die 25 jaar geleden werd gesaneerd en beplant. Natuurmonumenten: "Inmiddels is het een aantrekkelijk gebied geworden dat volop kansen biedt voor natuurontwikkeling, met name ook voor bloemen en insecten. Onderzoek uit 2016 wees uit dat het gebied zeer geschikt is als foerageergebied voor vleermuizen. Ook de das heeft zich er inmiddels gevestigd." Dit en volgend najaar voert de provincie Gelderland groot onderhoud uit aan de heuvel. Het terrein wordt aan Natuurmonumenten geschonken door de Putman Groep b.v.

Het naastgelegen terrein, de 'Kleiputten van Westervoort', bestaat uit waterpartijen (oude tichelgaten), omzoomd met rietkragen en bomen en tal van mooie doorkijkjes. Gebiedsontwikkelaar BPD verkoopt het terrein aan Natuurmonumenten om het publiekelijk toegankelijk te maken. "Hiermee geven wij een kwaliteitsimpuls aan Westervoort als woongemeente," aldus ontwikkelingsmanager Henri Schimmel van BPD in een persbericht.

Schitterend uitzicht
Beide terreinen zullen integraal natuurgericht worden beheerd. Niet alleen biedt het volgens Natuurmonumenten volop kansen voor de natuur en sluit het aan bij het Rivierklimaatpark IJsselpoort, het zal ook aantrekkelijk zijn voor de omwonenden en werknemers van het nabijgelegen bedrijventerrein.

Zij kunnen er een gevarieerde wandeling maken met als letterlijk hoogtepunt een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. "Wij zijn blij dat de Putman Groep de heuvel schenkt, zodat we het gebied kunnen ontwikkelen en openstellen," zegt Jeroen de Koe, gebiedsmanager van Natuurmonumenten.

Meer berichten