David Tiemessen: "Bij een ziekenhuis in Malawi moet je je geen ziekenhuis voorstellen zoals wij dat kennen."
David Tiemessen: "Bij een ziekenhuis in Malawi moet je je geen ziekenhuis voorstellen zoals wij dat kennen."

'Er is niks en de mensen hebben niks'

David Tiemessen houdt zich bij het Westervoortse woninginrichtingbedrijf Pelgrim, gevestigd op Het Ambacht, bezig met raamdecoratie. Op uitnodiging van leverancier Luxaflex bracht hij vorige maand acht dagen door in Malawi in Afrika. Niet om vakantie te vieren, maar om hulp te bieden door horren te plaatsen en te repareren.

Een hor geldt in ons land als een luxeproduct. Wie genoeg heeft van die vervelende vliegen en muggen en er het geld voor wil uitgeven, laat horren voor de ramen plaatsen. Hoe anders is het in Malawi. Daar kan een hor het verschil maken tussen leven en dood. De reden? De malariamug. Deze parasiet kan met een beet de infectieziekte malaria veroorzaken. Omdat er geen vaccin is tegen malaria, wordt de ziekte bestreden met insecticidesprays, muskietnetten en horren om de besmette muggen buiten te houden. Desondanks zijn er jaarlijks meer dan 200 miljoen malariagevallen, waarvan het overgrote deel in Afrika. De laatste cijfers zijn van 2016. In dat jaar stierven 445.000 mensen, voornamelijk kinderen, aan de ziekte.

Luxaflex, marktleider op het gebied van raambekleding, reist sinds 2014 jaarlijks met een eigen team af naar Malawi om daar horren te plaatsen. In overleg met hulporganisatie Cordaid Memisa is gekozen voor ziekenhuizen en kraamklinieken, omdat zwangere vrouwen en pasgeborenen het meest vatbaar zijn voor de malariamug.

David Tiemessen (39) van Luxaflex-dealer Pelgrim sloot dit jaar aan bij het team dat in het kader van het project naar Malawi afreisde. Hij is onder de indruk van wat hij heeft gezien en meegemaakt. "Malawi is één van de armste landen van de wereld. Dat bleek wel. Er is niks en de mensen hebben niks. Ze wonen in hutjes en bij een ziekenhuis moet je je beslist geen ziekenhuis voorstellen zoals wij dat kennen. Het ene ziekenhuis is het andere niet, maar ik heb bijvoorbeeld matrassen gezien, daar zou hier een zwerver nog geen gebruik van maken. Toch zijn de mensen zonder uitzondering vriendelijk en dankbaar. Bijna nederig soms zelfs, omdat je ze komt helpen. We hadden ook kleding bij ons, pannen, borden en bestek. Als je niets hebt, is alles welkom."

David Tiemessen kon ook zijn vak als raamdecorateur in praktijk brengen. "De basis van Project Malawi van Luxaflex is het plaatsen van horren. Voor een kraamkliniek hadden we twintig horren bij ons. Vorig jaar zijn de maten van de ramen opgemeten en dit jaar hebben we ze geplaatst. Daarnaast het nodige reparatiewerk. Ook hebben we nieuwe ramen opgemeten. Die horren worden de komende tijd hier gemaakt en volgend jaar geplaatst door de groep die dan gaat. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar toch ook mooi dat een bedrijf als Luxaflex zich op deze manier inspant voor een betere wereld. De aanstaande moeders in Malawi zijn met de horren ook echt beschermd tegen de malariamug. Ze kunnen zorgeloos herstellen van de bevalling en genieten van de eerste dagen met hun kind."

Meer berichten