Samen scheiden?

Ellen is als een blok gevallen voor Willem en heeft dit opgebiecht aan haar echtgenoot Hugo (i.v.m. privacy zijn de namen veranderd en de casus iets aangepast). Hugo voelt zich bedrogen en verraden. De prijs voor beiden is groot: huwelijk kapot, huis moet verkocht, gedeelde omgangsregeling voor hun kinderen. Hugo is ook nog onlangs zijn baan verloren bij een reorganisatie. Hij zit in zak en as.

Hugo wil graag antwoord op zijn vragen. Is het door het verlies van zijn baan? Ellen voelt zich schuldig over de situatie, maar kan haar gevoelens ook niet meer ontkennen.

Als ze bij mij op kantoor komen, wil Hugo eigenlijk nog graag dat het weer goed komt. We nemen de tijd om samen terug kijken naar de afgelopen huwelijkse jaren. Ze geven allebei aan dat ze weliswaar een goed huwelijk hadden, maar dat de passie voor elkaar al jaren was verdwenen. Ellen had al langere tijd niet meer het gevoel dat ze echt met elkaar konden praten en hoewel ze het – weliswaar onhandig - probeerde was Hugo al langere tijd afgesloten geraakt.

Hugo geeft aan dat hij zich afsloot omdat hij het dan weer lastig vond dat Ellen zoveel verschillende interesses heeft en de ene opleiding na de andere volgt. Hij wil liever dat ze gewoon samen na het werk lekker op de bank bij elkaar kunnen zitten. Ellen waardeert wel de goede zorgen van Hugo en dat hij altijd hard werkt voor het gezin en goed voor hen zorgt, en haar - ondanks zijn bezwaren - vrij liet om te doen wat zij wilde, maar toch voelt ze zich niet echt door hem begrepen. Hugo vindt dat ze niet zo moeilijk moet doen en voelt zich ook door haar niet begrepen in wat hij graag wil.

In de gesprekken wordt langzaam duidelijk dat ze allebei eigenlijk hele andere normen en waarden nastreven in hun leven en niet hetzelfde doel in de relatie hebben. Hugo vindt nu rust in de situatie en ze besluiten om definitief uit elkaar te gaan.

We bespreken samen de procedure. Ze maken zich zorgen over de gevolgen van de scheiding: hoe zit het met de zorg voor de kinderen? Moeten ze als ouders van minderjarige kinderen een ouderschapsplan opstellen? Hoe zit het de fiscaliteiten? En hoe hoog is de kinderalimentatie? Hoe wordt partneralimentatie berekend? En hoe zit het met de koopwoning? En stel nou dat Hugo geen ander werk vindt? Zowel Hugo als Ellen hebben vele vragen.

Ik stel Hugo en Ellen gerust door met hen stap voor stap hun vragen te bespreken. Alle afspraken worden vastgelegd in een convenant. Ze komen samen een tijdelijke partneralimentatie overeen totdat Hugo weer een baan heeft. Daarnaast hebben ze afgesproken dat Ellen met de kinderen in de woning blijft wonen totdat de woning verkocht is.

Heb je ook vragen over scheiden, of andere juridische vragen, mail naar info@hildekroonmediation.nl of bel 06-30098369. Het eerste kennismakingsgesprek van een half uur is kosteloos.

Mr. Hilde Kroon is reeds jarenlang mediator en jurist in Arnhem en omgeving met veel ervaring in het notariaat. 

Meer berichten