Cindy Klijn: "Ik verwacht dat het een echt feest wordt. Met zo'n line up kan dat haast niet anders."
Cindy Klijn: "Ik verwacht dat het een echt feest wordt. Met zo'n line up kan dat haast niet anders."

Zondag artiestenparade bij Wieleman

Zondag 21 oktober is het feest bij Wieleman: het 'Pulmonale Hypertensie Benefiet Concert'. Een feest om het leven te vieren én om geld in te zamelen voor pulmonale hypertensie (PH), een ongeneeslijke longaandoening.

Organisator Cindy Klijn uit Westervoort, zelf PH-patiënt, heeft er pijn in de buik van. De druk neemt toe naarmate het benefietconcert nadert, al heeft ze niet heel veel twijfels over of het een succes wordt. Bovendien: de eerste winst is al binnen. Cindy: "Veel mensen die nog nooit van pulmonale hypertensie hadden gehoord, hebben dat nu wel. Dan weten ze in veel gevallen ook dat wetenschappelijk onderzoek veel winst voor PH-patiënten kan opleveren. Ik garandeer iedereen dat 100 procent van de opbrengst naar dat onderzoek gaat."

Mensen die lijden aan pulmonale hypertensie hebben een abnormaal hoge bloeddruk in de longen. Die hoge druk heeft gevolgen voor de werking van het hart en dat maakt de ziekte tot een progressieve, ongeneeslijke aandoening. Patiënten moeten ieder jaar een pijnlijk en risicovol hartonderzoek ondergaan. De hoop van die mensen, onder wie dus Cindy, is nu gevestigd op onderzoek van Radboudumc in Nijmegen naar een minder belastende methode voor hartonderzoek. Een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Naar dat onderzoek gaat de opbrengst van het concert.

Hoewel ze veel moet rusten, wil Cindy Klijn dezer dagen vooral denken in termijn van 'feest' en niet in termen van 'ziek zijn'. Dat het een feest wordt bij Wieleman, staat wel vast. Cindy heeft een indrukwekkend rijtje artiesten weten te strikken: de zangers Lain Barbier, Arjan Koenen, Martine Fleming, Maureen Vink en Marco van Loenen, de bands V'ger Rocks, Okesweer, Band NoName, Band4Music en Creamer en ook nog DJ Boris.

"En het mooie is", glundert de Westervoortse, "ze werken allemaal gratis mee. Wieleman stelt ook de zaal om niet beschikbaar, Alsandair Beveiliging levert gratis beveiligers, LightFX gratis verlichting en Randy von Schukkman en Edwin en Geert Scheijgrond zorgen voor het geluid. Op de achtergrond zijn er nog meer sponsors en daar ben ik heel dankbaar voor. We zijn vooraf eigenlijk al zeker van een flinke opbrengst."

Uit 'zelfbescherming' heeft Cindy Klijn zich de afgelopen weken niet laten informeren over de voortgang van de kaartverkoop. Ze rekent op minimaal zo'n 200 bezoekers, maar houdt rekening met meer. Cindy: "Belangrijker nog vind ik dat het echt feest wordt. Dat verwacht ik ook. Met zo'n line up kan dat haast niet anders."

Het feest zondag 21 oktober bij Wieleman in Westervoort begint om 14.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Er zijn twee podia in gebruik en naast staanplaatsen ook zitplaatsen. Kaarten kosten 15,80 euro in de voorverkoop (te bestellen via www.ticketkantoor.nl). Aan de deur zondag kost een kaartje 18 euro.

Meer berichten