Marieke Laverman: "Een goed kunstwerk klopt gewoon, er is evenwicht."
Marieke Laverman: "Een goed kunstwerk klopt gewoon, er is evenwicht."

Expositie in Werenfriedkerk

Een tentoonstelling in het weekend van 20 en 21 oktober in de Werenfriedkerk en een kalender voor 2019 met afbeeldingen van schilderijen van monumenten in Westervoort. Was getekend: Marieke Laverman. Een kunstschilder die sinds twee jaar in Westervoort woont en daar haar eigen atelier heeft.

Geen hype, zegt Marieke Laverman als antwoord op de vraag of kunstschilderen het land verovert. Wel ziet ze een ontwikkeling. "De laatste tientallen jaren hebben mensen over het algemeen meer vrije tijd gekregen en ook wat meer geld te besteden. Dat wordt deels op een creatieve manier ingevuld. De één gaat zingen, de ander toneelspelen en weer een ander schilderen. Ik snap dat uiteraard wel. In schilderen kun je veel kwijt."

Marieke Laverman (56) zelf had al jong belangstelling voor schilderen. Toch koos ze voor een studie kunstgeschiedenis. Werk vond ze in de monumentenzorg. Heel wat jaren later en de kinderen de deur uit, volgde ze een schilderopleiding aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen. Marieke: "Een opleiding waar je echt het vak van kunstschilder leert." Ze wilde wat doen met die opleiding en mede daarom ging ze wonen in Westervoort. Een woning met een eigen atelierruimte aan de Goltackers. Daar geeft ze schilder- en tekenles aan kleine groepen. "Heel leuk om te doen." Marieke Laverman 'herkent talent' bij haar cursisten, maar benadrukt dat schilderen is 'voor iedereen die het leuk vindt'. Marieke: "Het is net als met andere dingen: al doende leer je het. Schilderen is ordening aanbrengen in compositie en kleur. Over mooi en niet mooi valt te twisten, maar een goed kunstwerk klopt gewoon. Er is evenwicht. Ook een leek ziet dat."

'Herkenbare schilderijen'
Zelf besteedde Marieke Laverman de zomerperiode om haar liefde voor historische panden en locaties te combineren met schilderen. Twaalf locaties heeft ze met olieverf vastgelegd. De schilderijen zijn, aangevuld met ander werk, te zien in de Werenfriedkerk. En ze dienen als platen voor een kalender van 2019. Marieke: "Huize Vredenburg en de boerderij op Emmerik heb ik bijvoorbeeld geschilderd, maar ook het historische pand waarin nu Huis ter West zit, met op de achtergrond het treinstation. Voor Westervoorters zijn het herkenbare schilderijen."

De expositie in de Werenfriedkerk (Dorpstraat 61), mogelijk gemaakt door de vriendenstichting van de kerk, is op 20 oktober vrij toegankelijk van 12.00 tot 17.00 uur en op 23 oktober van 12.00 tot 14.00 uur. Aansluitend (15.00 tot 17.00 uur) is er een concert van het popkoor 'A sign of Friendship'.

Meer berichten