Jan van Looyengoed met zoon en dochter Bert en Romy.
Jan van Looyengoed met zoon en dochter Bert en Romy.

Kermiskoning tegen wil en dank

De kermis is weer voorbij. Veel tevreden gezichten, want er was sprake van mooi weer en een vrijwel vlekkeloos verloop. Zoals wij vorige week al berichtten, kroonde Jan van Looyengoed zich voor de tweede keer (ook in 2011) tot kermiskoning. Met hem blikken we terug op het jaarlijkse dorpsfeest.

"Schiet jij dat ding er nou niet af, hè", zei Monique van Looyengoed tegen haar man Jan, toen hij op 6 oktober vertrok naar het kermiskoningsschieten bij Wieleman. De vader van Monique was die dagen in afwachting van een operatie en de gedachten van de familie Van Looyengoed waren bij andere dingen dan koningsschieten en kermis vieren.

Het liep iets anders. De finale van het koningsschieten was nog maar net begonnen of Jan van Looyengoed noteerde een voltreffer. De hele kunstvogel donderde in één keer naar beneden en daarmee pakte Jan van Looyengoed alle prijzen. Oók de koningstitel. Jan: "Ja, het liep allemaal een beetje anders dan de bedoeling was. Er waren 54 deelnemers, dan verwacht je toch niet dat jij koning wordt? Ik geloof dat ik me ook pas als zevende van de negen plaatste voor de finale. Zeker in die finale speelt geluk een grote rol. Ik had dat geluk, maar toen ik thuis kwam ook iets uit te leggen. 'Hoe moeilijk kan het zijn om mis te schieten?', verzuchtte Monique."

Jan van Looyengoed haast zich vervolgens te zeggen dat hij 'trots en blij' is dat hij voor de tweede keer kermiskoning van Westervoort is. "Natuurlijk, hartstikke leuk. Kermis in Westervoort is een prachtig feest. Een echt dorpsgebeuren. En trouwens, de operatie van mijn schoonvader is gelukkig goed verlopen. Op dinsdagavond is Monique mee geweest naar het afsluitende feest."

Jan van Looyengoed (51), eigenaar van Auto Glas Team Westervoort, is geen geboren Westervoorter. Hij kwam in het dorp wonen toen hij 16 jaar was. Niet veel later maakte hij kennis met de geneugten van het kermis vieren en sindsdien gaat er geen jaar voorbij of hij is van de partij. "Net als veel andere Westervoorters kijk ik er echt naar uit. We gaan altijd met een vaste groep. Eerst ontbijten bij iemand en dan van de ene zaal naar de andere. We eten samen en dan 's avonds weer door. Zo doen veel anderen het ook. Uiteraard ben je niet de hele dag alleen met de mensen van je eigen groep. Je ontmoet ook anderen. Westervoort is niet zo groot hè, veel mensen kennen elkaar."

De kermiskoning ondersteunt het initiatief van kermispromotor Pelle Gerretzen om nieuwe generaties te enthousiasmeren voor de kermis. Gerretzen bedacht in dat kader de leus van dit kermisjaar: 'Kruup d'r bi-j!'. Jan: "Je ziet dat in de praktijk ook echt gebeuren. Jongeren van tegen de twintig en iets ouder die samen kermis vieren. Heel mooi. Alleen bij het koningsschieten is de jeugd nog wat slecht vertegenwoordigd. Ik stel voor dat ze daar vanaf volgend jaar verandering in brengen."

Meer berichten