Riek Oversteeg neemt felicitaties met haar honderdste verjaardag in ontvangst van pastor Huls.
Riek Oversteeg neemt felicitaties met haar honderdste verjaardag in ontvangst van pastor Huls.

Dankbaar voor 100 mooie jaren

Op 8 oktober 1918 werd Riek van Wolferen geboren. Haar wieg stond aan het toenmalige Kerkpad in Westervoort. Later trouwde ze met Engelbert Oversteeg. Het paar kreeg vier kinderen. Maandag werd Riek Oversteeg-Van Wolferen, die altijd in Westervoort is blijven wonen, 100 jaar.

Met haar 100 jaar is ze de oudste inwoner van Westervoort. Daar is ze trots op, net zoals ze trots op 'haar' dorp: Westervoort. Dochter Riky Buskens-Oversteeg: "Moeder zegt wel eens: het dorp is het dorp niet meer. Maar ze snapt ook dat veranderingen van alle tijden zijn. Ze is gelukkig geestelijk nog goed bij. Dat is heerlijk voor haar, voor ons als kinderen en voor haar omgeving."

Riek van Wolferen groeide op in een rooms-katholiek gezin. Haar vader was koster van de kerk in Westervoort. Nog steeds volgt ze op zondagochtend de wekelijkse kerkdienst op televisie. Volgens Riky Buskens heeft het leven van haar moeder in het teken gestaan van verzorgen. "Dat kon ze goed. Ze heeft altijd oog gehad voor andere mensen. Haar moeder en een tante heeft ze ooit in huis genomen toen het minder met ze ging en ook haar vader heeft ze tot het einde toe verzorgd. Daarnaast is ze altijd vrijwilliger geweest bij Het Trefcentrum voor ouderen. Daar komt ze nog steeds. 'Ik ga voor de bejaarden zorgen', zegt ze dan."

Rieks man Engelbert Oversteeg overleed al in 1984, ze was toen pas 66. Riky: "Ze heeft drie weken thuis verdrietig zitten te zijn. Daarna heeft ze haar leven opgepakt en is ze onder meer weer aan de slag gegaan in Het Trefcentrum. 'Ik kan wel thuis blijven zitten, maar daar heb ik Engelbert niet mee terug', was haar motivatie."

Meer berichten