V.l.n.r.: Marthijn Pieters, Marcha Pieters, Frank van der Zwan, Simon Bisselink en Tinus Koenen. Tinus schiet niet mee maar kwam tijdens de inschrijvingsavond alleen maar een T-shirt voor zijn kleinkind halen.
V.l.n.r.: Marthijn Pieters, Marcha Pieters, Frank van der Zwan, Simon Bisselink en Tinus Koenen. Tinus schiet niet mee maar kwam tijdens de inschrijvingsavond alleen maar een T-shirt voor zijn kleinkind halen.

Het grote feest kan beginnen in kermisdorp Westervoort

Donderdag is begonnen met de opbouw van de Westervoortse kermis en zaterdag barst het feest los. Het gaat zoals ieder jaar door tot en met dinsdag. Kermis in Westervoort is een echt dorpsfeest. Jong en oud doen mee. "De sfeer is uniek", zegt Martin Wieleman van Zalencentrum Wieleman.

Als het gaat over de Westervoortse kermis moet onderscheid worden gemaakt tussen de attracties die worden opgesteld in de Dorpstraat (net als andere jaren weer zo'n 25) en de kermisfeesten bij Wieleman en Maksim. Beide zalen kiezen voor dezelfde huisband als de afgelopen edities: Anderkovver speelt bij Wieleman en Summerland bij Maksim.

Opening kermis
Het echte begin van de kermis is zaterdagmiddag om 14.00 uur na de officiële opening als de attracties gaan draaien. Gelijk om die tijd begint ook het jonkheerschieten voor de jeugd tot en met 16 jaar bij de schiettent (opgeven kan ter plekke).

's Avonds is in de grote zaal van Wieleman het kermis-koningsschieten met ongeveer 60 deelnemers, onder begeleiding van leden van schietvereniging Jemmy Tell uit Loo. De negen beste schutters gaan door naar de finale later op de avond, onder wie in ieder geval de twee best geklasseerde dames. De nieuwe kermiskoning of -koningin volgt Mark ten Bosch op. Het kermis-koningsschieten bij Wieleman wordt dit jaar voor de 27e achtereenvolgende keer gehouden. Voor de muziek deze avond zorgen dj Danny Keurentjes en de band Anderkovver, die in de grote zaal speelt.

Serenade nieuwe koning(in)
Zondag 7 oktober om 10.30 uur brengt muziekvereniging Liberté een aubade voor de deur van de nieuwe kermiskoning of -koningin. Bestuurslid en muzikant Diana Wigman van Liberté verheugt zich erop. "Het brengen van een aubade bij de kermiskoning is echt een traditie. We zijn er ooit mee begonnen toen de vader van één van onze leden kermiskoning werd. Spontaan zijn we toen de volgende ochtend voor zijn deur gaan spelen. Sindsdien doen we dat op verzoek van het kermiscomité ieder jaar. Tien minuutjes, meer niet. Daarna gaan we met z'n allen naar Wieleman en spelen we nog wat nummers tijdens het koningsontbijt", aldus Diana Wigman.

Livemuziek van Summerland en Anderkovver
Vanaf 12.00 uur zondag is Wieleman geopend voor iedereen en van 14.30 tot 19.30 uur is er muziek van Anderkovver (zaal 1) en dj Henry van Vossen (zaal 2 en 3). De 'Lange maondag' begint om 10.30 uur met inloopmuziek. Vanaf 12.00 uur speelt Anderkovver, onderbroken door een optreden om 15.00 uur van William Bonne. Vanaf 20.30 uur draait dj Robert Pouwels.

Voor wie er dan nog geen genoeg van heeft is er nog de dinsdagavond. De kermisafsluiting bij Wieleman met muziek van Anderkovver begint om 20.00 uur. Er is een speciaal optreden van Belinda Kinnaer. Zij maakte vroeger deel uit van de band die tijdens kermissen bij Wieleman speelde. Dit jaar treedt ze op als solo-artieste. Op deze dinsdagavond wordt ook de kermiskoning(in) nog een keer in het zonnetje gezet.

Toegangskaarten voor zaterdag 6 oktober bij Wieleman zijn online te koop op www.wieleman.com en bij Cigo, Jumbo Westervoort en Wieleman. Kijk voor meer informatie over de Westervoortse kermisvierdaagse op www.westervoortsekermis.nl.

Meer berichten