Rochér Meurs en zijn Westervoortse partner Patricia Hagen: "De sfeer op de kermis in Westervoort is gemoedelijk, een beetje nostalgisch zelfs soms."
Rochér Meurs en zijn Westervoortse partner Patricia Hagen: "De sfeer op de kermis in Westervoort is gemoedelijk, een beetje nostalgisch zelfs soms."

71 jaar op Westervoortse kermis

Wat is een kermis zonder oliebollenkraam? Op de Westervoortse kermis staat al 71 jaar de gebakskraam van de familie Meurs. Ook dit jaar weer. Voor eigenaar Rochér Meurs is Westervoort niet zomaar een standplaats.

Ruim 25 jaar geleden had je niet alleen de 'grote' kermis in het dorp. Ook 'Westervoort in Beweging' werd opgetuigd met een mini-kermis. Rochér Meurs stond er in die jaren ook met zijn gebakskraam. Toen hij een keer een leuke vrouw langs zag lopen, riep hij, in een poging in contact te komen: 'Kom je helpen oliebollen verkopen?' Tot zijn niet geringe verbazing was het antwoord: 'Ja, dat is goed!' Rochér: "Dat was Patricia Hagen, een echte Westervoortse. Inmiddels is ze al 25 jaar mijn partner en helpt ze in de kraam."

Rochér Meurs (51) komt zelf uit Arnhem. Op zijn achttiende al nam hij de nering van zijn grootvader over. Rochér bleek een goede ondernemer. Nog steeds staat hij jaarlijks op zo'n 40 kermissen. In de wintermaanden is hij uitbater van gebakskramen in Arnhem (Willemsplein) en Utrecht. "In februari staan we ook veel bij carnavalsactiviteiten en dan begint in maart het kermisseizoen weer."

De Westervoortse kermis omschrijft Rochér Meurs als een kermis die 'leeft'. "Je ziet dat kermissen in kleine dorpen het moeilijk hebben. De jeugd trekt weg, het dorp vergrijst en de kermis verdwijnt. Ook omdat er steeds meer activiteiten zijn. Gelukkig houdt de kermis in Westervoort stand. De sfeer is gemoedelijk, een beetje nostalgisch zelfs soms. En betaalbaar, ook niet onbelangrijk. Ik kom er graag, al heeft dat ook met Patricia te maken."

Bij Rochér Meurs zijn uiteraard niet alleen verschillende soorten oliebollen verkrijgbaar. Ook Belgische wafels, slagroomsoezen en churros (een deegstengel) behoren tot het assortiment. Voor de oliebollen houdt Rochér vast aan 'grootmoeders' recept. "Inderdaad, een recept dat we al lang gebruiken. Mensen weten dat ze bij ons iets goeds kopen. Over smaak valt altijd te twisten, maar ik sta voor mijn product."

Met enige huiver denkt Rochér terug aan de jaren dat het Algemeen Dagblad oliebollen testte. Vorig stopte de krant ermee na een stortvloed van kritiek. Rochér: "Een waardeloze test, oneerlijk en niet onafhankelijk. Dat zeg ik niet omdat wij slecht scoorden. Er waren jaren dat we een 7,5 hadden of een 8, zelfs een keer een 9. De manier waarop werd getest, die klopte gewoon niet. Laat mensen maar gewoon proeven en zelf hun oordeel vellen."

Meer berichten