Het proces van verdere samenwerking is enige jaren geleden voorzichtig verkend en van start gegaan.
Het proces van verdere samenwerking is enige jaren geleden voorzichtig verkend en van start gegaan.

Zes protestantse kerken in Liemers gaan intensief samenwerken

Zes protestantse kerkgemeenschappen in Didam, Duiven, Lathum/Giesbeek, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar hebben een intentieovereenkomst ondertekend over het intensiveren van hun onderlinge samenwerking. De ondertekening vond plaats op maandagavond 24 september in de kerk van Lobith.

Het proces van verdere samenwerking is enige jaren geleden voorzichtig verkend en van start gegaan. Nu wordt een vervolgstap gezet in dit proces. "Elke gemeente heeft zijn eigen kracht en die willen we behouden. Door de handen in een te slaan willen we onze gezamenlijke kracht vergroten.", aldus woordvoerder Eric van der Wal.

"Door samen een verbinding aan te gaan willen we van elkaar leren, elkaar inspireren en elkaar waar mogelijk en nodig versterken. Op die manier willen we de benodigde bestuurskracht en het aantal vrijwilligers borgen door in de toekomst eventueel lasten te delen. Gezamenlijk kunnen we ook in de toekomst kijken naar uitdagingen als het afnemen van het aantal uren professionele werknemers en inkomsten. We zien de samenwerking als niet alleen als een noodzaak, maar bovenal als een kans; een krachtige manier om in de huidige tijd mee te bewegen."

Vierplekken
Inzet van de samenwerking is dat er overal door de Liemers vierplekken zullen blijven. Hierdoor zal het mogelijk blijven om, net zoals nu, in de eigen woon- leefomgeving de erediensten bij te kunnen wonen. Naast de eredienst, de kerkdienst op de zondag, vinden er tal van andere activiteiten plaats, die veel inzet van de vrijwilligers en professionals vragen.

De activiteiten in het kader van Inspiratie, Bezinning en Ontmoeting zullen gebundeld worden, zodat het hele aanbod voor de hele Liemers beschikbaar wordt. Andere thema's waarop samenwerking gezocht wordt zijn; de jeugd, de diaconie, pastoraat en beheer. "Langs deze weg van zelfgekozen samenwerking hopen de protestantse kerken in de Liemers zich te blijven ontwikkelen tot een vitale protestants kerk in de Liemers", aldus Van der Wal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden