Frans Brink showt een lijst met oude kermisfoto's in de expositieruimte in De Wyborgh.
Frans Brink showt een lijst met oude kermisfoto's in de expositieruimte in De Wyborgh.

Expositie geeft tijdsbeeld kermis

Door veel Westervoorters wordt jaarlijks reikhalzend uitgekeken naar de kermis. Dat bracht Frans Brink op het idee een expositie in te richten met oude kermisfoto's. Sinds vorige week is de verzameling te zien in het voormalige pand van Blokker in winkelcentrum De Wyborgh.

Frans Brink, een geboren Arnhemmer die al jarenlang in Westervoort woont, is initiatiefnemer en samensteller van de expositie. Sinds zijn jeugd al verzamelt hij ansichtkaarten. Eerst alleen van Arnhem, later, na zijn verhuizing, ook van Westervoort. In juni en juli richtte Frans Brink in Rozet in Arnhem een foto-expositie in over mode in het Arnhemse straatbeeld in de periode 1900-1950. Deze maand is in het stadhuis in Arnhem een door hem samengestelde expositie te zien over datzelfde stadhuis, dat dit jaar 50 jaar bestaat. Frans: "Twee thematische exposities die me op het idee brachten een tentoonstelling in te richten over de kermis in Westervoort. De kermis is een ding in dit dorp. Mij leek dat daar iets leuks van te maken moest zijn."

Probleem was wel dat Frans Brink zelf weinig materiaal heeft van de kermis. Daarom startte hij een zoektocht. Die voerde hem langs vrienden en bekenden, hij dook in het archief van de Historische Kring en hij struinde het internet af. Het resultaat is een bijzondere expositie, die een prachtig tijdsbeeld geeft van de kermis in Westervoort. Frans: "De periode die de expositie bestrijkt is van de jaren dertig tot heden. In totaal 90 oude foto's en wat ander materiaal, zoals gedichten over de kermis van Harrie Kemperman. Dankzij Westervoorter Mark ten Bosch hebben we de boel kunnen aankleden met de kermis-T-shirts die al sinds 1992 ieder jaar worden gemaakt. We hebben er de raampartij van het pand mee versierd."

Het beeld dat de foto's geven van de kermis komt overeen met dat van Frans Brink zelf.

Meer berichten