Patrick Gal (rechts) en Pascal Zweers nemen in januari deel aan de autotoertocht ScanCoveryTrial in Scandinavië.
Patrick Gal (rechts) en Pascal Zweers nemen in januari deel aan de autotoertocht ScanCoveryTrial in Scandinavië.

Kou lijden voor het goede doel

Er is maar één doel en dat is zoveel mogelijk geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar MS bij kinderen. Romy, de 15-jarige dochter van Patrick en Bianca Gal uit Westervoort, lijdt aan die ziekte. Als middel voor het inzamelen van geld doet Patrick Gal in januari samen met zijn vriend Pascal Zweers mee aan de ScanCoveryTrial, een autotoertocht door Scandinavië.

Ze hebben er een tijdje op zitten broeden: doen we het wel of doen we het niet? De ScanCoveryTrial is geen kinderspel. De omstandigheden in januari in het noorden van Europa kunnen extreem zijn. Aan de trial begin dit jaar deden toevallig vijf teams uit Westervoort mee, waaronder het team van de ervaren autotoertochtrijders Jan en Monique van Looijengoed. Jan van Looijengoed zei toen over de ScanCoveryTrial in deze krant: "Het is een uitputtingsslag. 7000 kilometer in negen dagen, vaak over bevroren of besneeuwde wegen, dat is geen makkie. De meest extreme temperatuur die wij hebben meegemaakt is min 41 graden. Daar moet je je echt tegen wapenen."

Maar Patrick Gal en Pascal Zweers weten het zeker: ze gaan het doen. Het belangrijkste, een geschikte auto, is geregeld. Patrick: "Via het bedrijf van Pascal kunnen we straks beschikken over een Toyota Land Cruiser, een oersterke terreinwagen. We hebben zelfs een reserve in het geval één van ons straks toch niet kan. Dan gaat Mireille de Waij mee, ons collega-bestuurslid van de Stichting DreaMS. We gaan in ieder geval met z'n drieën naar de Experience Day van de trialorganisatie in november."

De Stichting DreaMS is waar het allemaal om draait. DreaMS is opgericht door Patrick Gal, Pascal Zweers en Mireille de Waij. De hoofdletters MS staan voor multiple sclerose. Een chronische en ongeneeslijke ziekte, waarbij ontstekingen ontstaan in het centraal zenuwstelsel. Bij Romy Gal is de bij kinderen zeldzame ziekte geconstateerd. Een vaststelling die het leven van de familie Gal van de ene op de andere dag op z'n kop zette.

In een poging meer te doen dan alleen hun kind steunen, richtten Patrick, Pascal en Mireille de Stichting DreaMS op. Een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen kinder-MS. Alle opbrengsten gaan naar 'Proud Kids', een organisatie die onderzoek ondersteunt naar MS in het DNA van het Erasmus MC in Rotterdam. De eerste inzamelactiviteit was in augustus bij Sportclub Westervoort. En dan straks in januari de ScanCoveryTrial. Patrick ziet een overeenkomst. "Bij Romy gaat het om mobiliteit, net als bij de ScanCoveryTrial."

Met het verkopen van stickers op de auto en het lospeuteren van giften hopen Patrick Gal en Pascal Zweers minstens 10.000 euro bijeen te brengen. Ondertussen gaat het met Romy Gal weer even wat minder. Ze gebruikt sinds kort nieuwe medicijnen en daar moet haar lichaam aan wennen. Patrick: "Ze is erg vermoeid en heeft spierpijn. We hopen maar dat de medicijnen aanslaan en ze weer opknapt. Binnenkort hebben we weer een afspraak met de artsen in Rotterdam."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden