Kermispromotor Pelle Gerretzen presenteert in de Dorpstraat, dé kermisstraat van Westervoort, zijn nieuwe kermisleus: 'Kruup d'r bi-j!'
Kermispromotor Pelle Gerretzen presenteert in de Dorpstraat, dé kermisstraat van Westervoort, zijn nieuwe kermisleus: 'Kruup d'r bi-j!'

Kermisleus: 'Kruup d'r bi-j!'

De Westervoortse kermis kan niet zonder leus. Die van dit jaar is bekend: 'Kruup d'r bi-j!' De bedenker? Kermispromotor Pelle Gerretzen.

Kermispromotor is een 'baan' die in 1992 is bedacht door oer-Westervoorter Kees Krechting. Hij was zelf de eerste promotor en mede dankzij zijn inspanningen kroop de kermis destijds uit een dipje. Van een dipje is de laatste jaren geen sprake, misschien wel mede omdat de kermispromotor is blijven bestaan. Na Kees Krechting kwam Sjoerd Bisselink, die de taak tien jaar met een groot verantwoordelijkheidsbesef op zich nam. Na de kermis van 2016 droeg hij het stokje over aan Pelle Gerretzen. In zijn eerste jaar, 2017, kwam Pelle met: 'Niet te geleuve'. En dit jaar dus: 'Kruup d'r bi-j!'

De uitleg van de 26-jarige bedenker: "Ik vier nu een jaar of tien, elf actief kermis in de zaal bij Wieleman en Maksim, en ieder jaar zie je weer nieuwe gezichten. Een nieuwe lichting tieners bijvoorbeeld, die ontdekt hoe gezellig het is. Sommige mensen van mijn eigen leeftijd zijn ook al bezig met het maken van weer een nieuwe lichting. Die kinderen krijgen het 'kermisgevuul' straks ook met de paplepel ingegoten. De Westervoortse kermis is niet leeftijdgebonden. Dat is het mooie. Alles en iedereen loopt door elkaar. Dus zou ik tegen al die nieuwe en oude feestneuzen willen zeggen: 'Kruup d'r bi-j!' Mijn leus is vooral bedoeld als een ode aan de nieuwe generatie kermisvierders."

Juist omdat in Westervoort steeds weer een nieuwe generatie feestvierders opstaat, verwacht Pelle Gerretzen dat het feest nog 'oneindig lang' zal bestaan. "De kermis draait natuurlijk ook om samenzijn en gezelligheid. Daar zal altijd behoefte aan blijven bestaan.

'Soep eten bij oma'
Je ziet wel heel verschillende manieren waarop mensen dat invullen. Veel families gaan op zondag met de kermis soep eten bij oma. Dat zit er zo ingebakken, dat krijg je er met geen mogelijkheid uit. En dat hoeft ook helemaal niet. Sterker nog, pak nog maar een stoel en 'kruup d'r bi-j! De leus past perfect bij de sfeer tijdens de kermisdagen in het dorp."

Vrijdag 21 september vanaf 21.00 uur is bij Zalencentrum Wieleman het inschrijven voor het kermiskoning(in)schieten. Alle deelnemers krijgen een T-shirt met de kermisleus. Maximaal 60 mensen (m/v) van 18 jaar en ouder kunnen meedoen. De beste negen, onder wie minimaal twee vrouwen, gaan naar de finale. De schietavond is op 6 oktober. Toegangskaarten zijn te koop op www.wieleman.com en vanaf vrijdag ook bij Cigo, Jumbo en Wieleman. Kijk voor het programma op www.westervoortsekermis.nl, Facebook of Instagram.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden