Voorzitter Marijke Peeters van Stichting Kunstwerk Westervoort: "We zetten mooie kunstexposities neer."
Voorzitter Marijke Peeters van Stichting Kunstwerk Westervoort: "We zetten mooie kunstexposities neer."

Voorrang voor lokale kunstenaars

De Stichting Kunstwerk Westervoort bestaat 20 jaar. Alle reden voor een jubileumexpositie en die komt er dan ook. De opening is op zondag 23 september in Huize Vredenburg. De werken die ten toon worden gesteld worden verdeeld tussen Huize Vredenburg en restaurant Huis ter West.

Kunst, het blijkt iedere keer weer lastig er een publiek voor aan te boren. Alleen daarom al verdient de Stichting Kunstwerk Westervoort lof. Voor het gemiddeld drie keer per jaar organiseren van een expositie en dat al twintig jaar lang. Dertien van die twintig jaar is de huidige voorzitter Marijke Peeters actief betrokken. Ze is tevreden. "We hebben mindere jaren gehad, maar gelukkig kan ik zeggen dat het goed gaat nu. We zetten mooie kunstexposities neer. Ook de concerten die we sinds enkele jaren organiseren zijn een succes. Dankzij Toine Claessen, hij zet zich daar erg voor in."

Dat de neerwaartse spiraal is doorbroken, verklaart Marijke Peeters met de keuze voor laagdrempeligheid. Marijke: "Je kunt wel exposities met werken van professionele kunstenaars uit Amsterdam organiseren, maar daar hebben mensen hier in Westervoort weinig mee. Daarom kiezen we tegenwoordig voor lokale en regionale kunstenaars. Die hebben ook hun familie- en bekendenkring hier en dat zijn potentiële bezoekers. We hanteren wel een ondergrens. We richten geen exposities in met goedbedoelde huisvlijt. We gaan voor mooie kunst die een bepaald niveau vertegenwoordigt."

De tentoonstellingen zijn de laatste jaren in Huize Vredenburg en Huis ter West. In het verleden waren dat het gemeentehuis en de bibliotheek. Om de simpele reden dat het initiatief voor de Stichting Kunstwerk twintig jaar geleden uit die hoek kwam. Marijke Peeters: "Aan de basis hebben vijf mensen gestaan: Krijn van der Heijden van de gemeente, Marinel Peperkamp en Thea de Zeeuw van de bibliotheek en de kunstenaars Fred Knippen en René Melenberg. In de loop der jaren zijn die allemaal vertrokken, maar de lijntjes zijn er nog steeds. Zo worden we nog altijd gesubsidieerd door de gemeente en ikzelf bijvoorbeeld werk bij de bibliotheek. Heel fijn is ook dat we een volwaardig bestuur hebben. Allemaal zijn we van mening dat de Stichting Kunstwerk iets toevoegt aan Westervoort. Daarom zetten we ons er graag voor in."

Voor de jubileumexpositie is aan alle kunstenaars die door de jaren heen hebben geëxposeerd, gevraagd of ze één of twee werken beschikbaar willen stellen. Marijke: "De respons is boven verwachting. Ik kan iedereen aanraden een kijkje te komen nemen." De exposities zijn gratis te bezichtigen in de periode van 23 september t/m 7 oktober tijdens de reguliere openingsuren van Huize Vredenburg en Huis ter West. De feestelijke opening is op zondag 23 september van 14.00 tot 17.00 uur in Huize Vredenburg. Er is muziek en een hapje en drankje. Kinderen kunnen meedoen aan een teken- en schilderwedstrijd, waarmee ook enkele prijsjes zijn te winnen.

Meer berichten