Ronald Tolhuis (links) en Ad Bleumink: "Dit is dé kans om op een informele manier met volksvertegenwoordigers in gesprek te gaan."
Ronald Tolhuis (links) en Ad Bleumink: "Dit is dé kans om op een informele manier met volksvertegenwoordigers in gesprek te gaan."

Bewoners en politiek in gesprek

Burendag komende zaterdag in de Westervoortse wijken Mosterdhof, Struikendoorn, de Weem en Oude Kern, wordt door de wijkraad aangegrepen om bewoners in gesprek te laten gaan raadsleden en fractievolgers die in dezelfde wijken wonen. Zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur bij zalencentrum Wieleman.

Negen raadsleden en fractievolgers wonen in de wijken, waarvan het belang wordt behartigd door Wijkraad MSW-OK. Van minimaal zes heeft het bestuur de toezegging dat ze zaterdag aanwezig zijn bij Wieleman. Wijkraad-voorzitter Ad Bleumink hoopt op een grote opkomst. "Dit is dé kans om op een informele manier met volksvertegenwoordigers in gesprek te gaan en zo invloed uit te oefenen op het beleid van de gemeente."

De gedachtegang van het wijkraadbestuur is simpel. Politieke partijen maken een programma en tijdens de verkiezingen geven burgers hun voorkeur voor partijen en personen aan. Vervolgens vinden een aantal partijen zich in een coalitieakkoord en worden er plannen gemaakt. Burgers staan vanaf dat moment niet helemaal aan de zijlijn. Eerder dit jaar bijvoorbeeld hield de gemeente drie thematische 'In gesprek met de raad'- bijeenkomsten. Wijkraad MSW-OK vindt dat niet genoeg. De raad wil graag 'wijkbreed' en niet 'dorpsbreed' met de 'eigen' raadsleden en fractievolgers in gesprek. Ad Bleumink: "Er speelt genoeg. Zo heeft de politiek aangegeven de leefbaarheid belangrijk te vinden. Dat vinden wij ook en met de Mosterdhof vertegenwoordigen we een wijk die wat dat betreft wel wat extra aandacht verdient. Maar ook de energietransitie is een actueel onderwerp, net als het afvalprobleem en de onveilige verkeerssituaties in onze wijken. Natuurlijk kunnen bewoners ook andere zaken ter sprake brengen."

Een belangrijk argument voor de wijkraad om Burendag aan te grijpen voor het aangaan van een dialoog, is het gegeven dat je beter vooraf invloed kunt proberen uit te oefenen dan achteraf plannen te wijzigen. Bleumink: "We hebben begin dit jaar raadsverkiezingen gehad. Dat betekent dat dit de maanden zijn waarin plannen voor de komende jaren worden gemaakt. Dan is het verstandig daar tijdig over mee te praten, zodat met onze wensen rekening kan worden gehouden. Doe je dat niet dan zijn de plannen straks in beton gegoten en kost het veel tijd en energie ze nog aan te vechten."

Reden genoeg voor bewoners, vindt de wijkraad, om zaterdag naar Wieleman te komen. De bijeenkomst vindt plaats in een informele setting. Ad Bleumink: "Loop binnen, drink een kop koffie en knoop een praatje aan met een raadslid of fractievolger. In dit geval iemand die nog bijna je buurman is ook en die weet wat er in onze wijken speelt."

Op een aantal bezoekers durft de wijkraadvoorzitter zich niet vast te leggen. "Dat is altijd afwachten. Maar ik heb wel zoiets van: als je niet komt, moet je de komende jaren ook je mond houden en niet gaan lopen klagen dat er nooit wat wordt georganiseerd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden