Dode en zieke eenden in park Emmerik elke dag opgeruimd om besmetting van botulisme te beperken

In Park Emmerik zijn de afgelopen dagen dode en zieke watervogels aangetroffen. Deze zijn zeer waarschijnlijk door botulisme omgekomen. Om de besmetting van botulisme zo min mogelijk te verspreiden, ruimt Waterschap Rijn en IJssel vanaf nu elke dag dode en zieke dieren op.

Ook zijn er waarschuwingsborden in het park geplaatst. Bezoekers wordt aangeraden om contact met water te vermijden en ook niet te gaan vissen. Dit geldt ook voor huisdieren.

Onderzoek
Om exact na te gaan of het om Botulisme gaat en welk type, worden er dieren weggebracht voor onderzoek in Lelystad. Dit onderzoek duurt minimaal een week. Vanwege de sterke verdenking zijn wel alvast waarschuwingsborden geplaatst.

Opruimen dode dieren
Omdat dode dieren opnieuw een bron voor verdere besmetting vormen, moeten deze zo snel mogelijk worden opgeruimd. Dit doet het waterschap vanaf nu elke dag,  volgens speciale voorschriften. Ruim de dieren niet zelf op. Houd ook huisdieren weg bij eventuele dode dieren.

Botulisme
Botulisme komt vooral bij hogere watertemperaturen voor. De botulismebacterie scheidt bij hoge temperaturen giftige stoffen af, die verlammend kunnen werken. Er zijn in totaal zeven verschillende typen botulisme. Mensen zijn gevoelig voor vier typen botulisme. Daarbij kunnen verschillende symptomen optreden, variërend van misselijkheid, vermoeidheid, buikklachten en slappe arm- en beenspieren, tot dubbel of wazig zien. Er treedt in de regel geen koorts op. Wanneer u denkt dat u besmet bent geraakt met botulisme neem dan contact op met de huisarts.

Meer berichten