Iets terug doen voor bewoners van Lombok

Begin deze week stond het officiële dodental op 436, maar vrijwel zeker zijn het er inmiddels meer. We hebben het over de slachtoffers van de aardbevingen die het Indonesische eiland Lombok recent troffen. Judith van Iersel, lerares aan de Bernadetteschool in Loo, was op Lombok op vakantie deze zomer en is samen met haar reisgenoten een inzamelactie gestart.

Judith komt al jaren graag in Azië. "De mensen zijn er vriendelijk en gastvrij. Ze hebben niet veel, maar alles wat ze hebben, delen ze met je. Tot de laatste rijstkorrel aan toe."

De serie aardbevingen heeft Lombok hard getroffen. Naast de honderden doden zijn er zeker dertienduizend mensen gewond geraakt als gevolg van instortende gebouwen. In het noordelijk deel van het eiland, het zwaarst getroffen gebied, is naar schatting driekwart van de woningen verwoest.

Dit is hét moment om iets terug te doen voor de bewoners, vinden Judith van Iersel (37) en haar 22 reisgenoten. Judith: "Ik maakte deel uit van een groepsreis naar Bali en Lombok. We waren op Lombok toen de eerste aardbeving van 6,4 op de Schaal van Richter plaatsvond. We zaten vrij ver van het centrum van de beving. We hebben wel iets gevoeld, maar niet heel veel. Toen we in het vliegtuig terug naar huis zaten, werd Lombok getroffen door een tweede beving met een kracht van 7 op de Schaal van Richter. Later volgden ook nog nabevingen. Er bleken veel slachtoffers te zijn en veel schade. Al overleggend in onze WhatsApp-groep hebben we als reisgezelschap besloten geld in te zamelen. Alle 23 zijn we daar nu mee aan de slag. Kranten verspreid over het hele land besteden aandacht aan de actie en één van ons is op televisie geweest bij het praatprogramma 'M'."

Het bedrag van 5000 euro waar de groep bij aanvang van de actie naar streefde, was al snel gehaald. Het werd verhoogd naar 10000 euro en begin deze week was ook dat bedrag binnen. Judith hoopt dat de geldstroom nog niet opdroogt. Over de juiste besteding ervan heeft ze geen twijfels. "We maken het over naar de jongerenvereniging Karang Taruna. Ter plekke volgt Usman, de gids die we daar hadden, voor de besteding. Hij richt zich op kleinschalige hulp. Eerste levensbehoeften, bijvoorbeeld voor mensen die geen huis meer hebben. Denk aan eten, water, medicijnen, tenten en kleding. Usman is ook naar afgelegen gebieden geweest. Van hem begrijpen we dat daar nu kleine kampen worden ingericht om mensen op te vangen."

Doneren voor de aardbevingsslachtoffers op Lombok kan via de site getfunded.nl: https://getfunded.nl/campagne/803-hulp-aan-lombok.

Meer berichten