Patrick Gal met zijn dochter Romy die aan MS lijdt. Naar omstandigheden gaat het momenteel redelijk goed met de 15-jarige Romy.
Patrick Gal met zijn dochter Romy die aan MS lijdt. Naar omstandigheden gaat het momenteel redelijk goed met de 15-jarige Romy.

De strijd aan met MS bij kinderen

Westervoorter Patrick Gal heeft samen met zijn vriend en compagnon Pascal Zweers en Mireille de Waij de Stichting DreaMS opgericht. DreaMS met hoofdletters M en S, die aaneengeschreven (MS) staan voor multiple sclerose. Een chronische en ongeneeslijke ziekte, waarbij ontstekingen ontstaan in het centraal zenuwstelsel. Stichting DreaMS wil geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar MS bij kinderen.

Eind augustus staat de eerste activiteit gepland. Op 26 augustus is de jaarlijkse 'voorsteldag' van Sportclub Westervoort, waaraan een goed doel is gekoppeld. Dat goede doel is dit keer DreaMS. Rond die tijd zal de stichting ook activiteiten en 'challenges' bekendmaken die gehouden gaan worden. De opbrengst gaat naar 'Proud Kids'. Dat is de naam van een stichting die medici van het Erasmus MC in Rotterdam ondersteunt, die onderzoek doen naar MS in het DNA. Doel is het vinden van de oorzaak van de ziekte en van daaruit werken aan een oplossing.

Het initiatief van Patrick Gal en Pascal Zweers komt voort uit de persoonlijke situatie van Pascal en Bianca Gal. Bij hun dochter Romy (15) werd vorig jaar het bij kinderen zeldzame MS geconstateerd. Patrick: "Ik weet het nog precies: 14 januari 2017. We hadden die dag een repetitie bij de carnavalsvereniging. Daar werd Romy plotseling niet goed. Ze was misselijk, helemaal wit en ze moest spugen. We zijn direct naar de eerste hulp gereden. Daar hielden de artsen het op een stevige migraineaanval. Maar omdat Romy maar erg langzaam opknapte, kreeg ze enkele weken later een MRI-scan. Daaruit bleek dat ze MS heeft. Als je dat hoort, staat je leven op z'n kop."

Meer dan een jaar is sindsdien voorbijgegaan. Een jaar waarin er perioden waren dat het goed ging met Romy en perioden waarin het minder goed ging. Het idee voor het oprichten van een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen kinder-MS, ontstond tijdens een skivakantie. Patrick: "Bianca, Pascal, zijn vrouw Diana en ik hadden het over hoe machteloos je staat. Overgeleverd als je bent aan de doktoren. We wilden meer doen dan alleen ons eigen kind helpen. Zo ontstond al pratende het idee om wetenschappelijk onderzoek naar kinder-MS te steunen. Daaruit is de Stichting DreaMS voortgekomen. Romy staat er zelf helemaal achter. 'Het is mooi als we ook andere kinderen die de ziekte hebben kunnen helpen', zei ze."

Ondertussen gaat het met Romy Gal naar omstandigheden redelijk goed. Ze heeft haar schoolexamen gehaald en is recent begonnen met een revalidatietraject. Patrick: "Er komt wel weer een spannende tijd aan. Half augustus begint ze met andere medicijnen. Van het voorbije jaar weten we dat het heel erg afwachten is hoe de reactie van haar lichaam daarop is. Maar ja, je probeert alles om de voortgang van de ziekte te remmen. En misschien is in de toekomst, dankzij het onderzoek van het Erasmus MC, wel genezing mogelijk. Daar houden we ons aan vast."

Meer berichten

Shopbox