Logo westervoortpost.nl


Cindy Klijn lijdt aan pulmonale hypertensie. Ze hoopt dat mensen met die ziekte in de toekomst beter af zijn en zamelt er met een concert geld voor in.
Cindy Klijn lijdt aan pulmonale hypertensie. Ze hoopt dat mensen met die ziekte in de toekomst beter af zijn en zamelt er met een concert geld voor in.

Hopen op een beter leven

Een feest om het leven te vieren, maar ook om geld in te zamelen. Zo'n feest organiseert Cindy Klijn uit Westervoort op zondag 21 oktober bij Wieleman. Met het 'Pulmonale Hypertensie Benefiet Concert' wil ze geld bijeenbrengen voor mensen die aan de ziekte lijden. Zelf is ze daar een van.

Pulmonale hypertensie. Je moet wel behoorlijk medisch onderlegd zijn om te weten wat dat is. Gelukkig is het simpel uit te leggen. Pulmonale hypertensie is een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Die druk heeft gevolgen voor de werking van het hart en dat maakt de ziekte tot een ongeneeslijke longaandoening.

Bij Cindy Klijn, nu 44, begon de ellende zeven jaar geleden toen medici een hartafwijking vaststelden. Haar geluk was dat een hartoperatie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht slaagde. Maar doordat Cindy wel jarenlang onwetend met een hartafwijking had rondgelopen, had ze pulmonale hypertensie ontwikkeld. De kans is groot dat ze vroeg of laat aan hartfalen overlijdt.

Ondertussen moet ze ieder jaar een hartkatheterisatie ondergaan. Een vervelend onderzoek. Het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen kijkt momenteel naar mogelijkheden om vergelijkbaar hartonderzoek te doen met een echo. De hoop van Cindy Klijn is gevestigd op dat optimaliseren van de echocardiografie. "Ik zal er niet langer door leven, maar dan ben ik wel af van die akelige hartkatheterisaties."

Met een benefietconcert, dat ze samen met twee andere patiënten en de Stichting PHA organiseert, wil ze geld inzamelen. En hoewel het nog lang geen 21 oktober is, heeft ze de organisatie al vrijwel rond. Wieleman stelt de grote zaal met twee podia belangeloos beschikbaar en biedt alle gasten een welkomstdrankje aan, Alsandair zorgt voor beveiligers en alle artiesten treden gratis op. Het rijtje artiesten neemt indrukwekkende vormen aan: Lain Barbier, Arjan Koenen, Martine Fleming met Andries Geldof, V'ger, Okesweer, 4Music, Creamer en Angel Markmann. Tijdens de avond zal de cardioloog die Cindy Klijn behandelt een korte toelichting geven op de ziekte en het onderzoek naar nieuwe echotechnieken.

Kaarten voor het feest kosten 15 euro en zijn te bestellen via www.ticketkantoor.nl. Aan de deur op 21 oktober kost een kaartje 18 euro. Geld wordt ook ingezameld via een veiling op Marktplaats en met sponsoring en giften. Cindy spreekt zich niet uit over een streefbedrag, maar garandeert wel dat de complete opbrengst wordt gedoneerd voor het onderzoek. "We hopen alle 500 kaarten te verkopen en daar komt de opbrengst van andere acties nog bij. Het kan aardig oplopen en dan hoop ik maar dat mensen met pulmonale hypertensie in de toekomst beter af zijn."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox