Logo westervoortpost.nl


Linda van Hummel (achterste rij tweede van links) met naast haar Omar Shwekani en Esmee Sowald, en enkele leden van Swimkick Westervoort.
Linda van Hummel (achterste rij tweede van links) met naast haar Omar Shwekani en Esmee Sowald, en enkele leden van Swimkick Westervoort.

Een bijzondere zwemclub

Wel eens gehoord van Swimkick Westervoort? Grote kans van niet. We hebben het namelijk over een kleine zwemclub. Waarschijnlijk zelfs de kleinste zwemclub van Nederland. Maar daarom niet minder gewaardeerd door de leden (ongeveer 25) en de ouders van jeugdleden.

Iedereen die om wat voor reden dan ook niet past binnen de grenzen van een 'normale' zwemvereniging, kan terecht bij Swimkick. Linda van Hummel vertelt graag hoe dat moet worden uitgelegd. "Denk aan kinderen met fysieke problemen of kinderen van ouders met weinig geld die een Gelrepas hebben. Vaak zijn die bij gewone zwemverenigingen niet erg welkom. Bij ons juist wel. We nemen voor iedereen de tijd. Soms geven we bijna één-op-één les."

Swimkick bestaat sinds 2012. Na het overlijden van de initiatiefnemer nam Linda van Hummel 'het pakketje' van hem over. Tot op de dag van vandaag houdt ze Swimkick in leven, samen met Omar Shwekani uit Duiven en Esmee Sowald uit Westervoort. Natuurlijk moeten leden wel gewoon contributie betalen. De huur van een bad (in dit geval De Pals) is duur en het moet, zoals overal, uit de lengte of uit de breedte. Gelukkig, stelt Linda, heeft ze in al die jaren nog nooit meegemaakt dat het financieel niet uit kon. "We passen overal een mouw aan. Improviseren hè. Misschien is dat in alle opzichten wel onze grootste kwaliteit."

Ook tijdens de lessen komt het vaak aan op improviseren. Op de meeste leden past nu eenmaal niet het etiketje 'standaard'. Linda: "Soms heb je een bepaalde les in je hoofd en moet je het na een paar minuten al omgooien. Bij volwassenen nog vaker dan bij kinderen. Bij kinderen gaan dingen spelenderwijs, terwijl ouderen overal over na gaan denken: kan ik het wel?, durf ik het wel? Ook de motoriek van kinderen is meestal beter."

Hoe onbekend ook, Swimkick komt toch steeds weer aan nieuwe leden. Dat is noodzakelijk omdat het verloop groot is. Is het diploma binnen, dan is het vaak gedaan met zwemmen. Mond-tot-mondreclame werkt, net als de flyer die beschikbaar is bij De Pals en de Facebookpagina die Linda bijhoudt. Ook zijn er contacten met VluchtelingenWerk, dat af en toe mensen naar de Westervoortse club doorstuurt.

Zelf staat Linda van Hummel al vijftien jaar als vrijwillig 'zwemjuf' langs de kant van het bad. Met plezier, benadrukt ze. "De voldoening bij kinderen, bij hun ouders en bij volwassenen als ze een diploma halen of hun zwemangst overwinnen, dat is geweldig. Een tijdje terug bijvoorbeeld, een meisje met spasme. Het kostte eindeloos veel geduld van haar en mij, maar ze heeft het diploma gehaald. Daar doe ik het voor."

Meer berichten

Shopbox