Logo westervoortpost.nl


Titus Fierkens knuffelt Frank Futselaar na zijn onverwachte Nederlands kampioenschap op de tien kilometer in 2017.
Titus Fierkens knuffelt Frank Futselaar na zijn onverwachte Nederlands kampioenschap op de tien kilometer in 2017.

'Frank is een koele kikker'

Het 'Project Futselaar', een initiatief van Hans Frieling van Sports Planet, is van start gegaan. Inzet is deelname van de Westervoortse hardloper Frank Futselaar aan de Olympische marathon in Tokio in 2020. Hoe ziet trainer Titus Fierkens zijn kansen en hoe staat Frank Futselaar er momenteel voor?

Een jaar of vier geleden hadden Frank Futselaar en professioneel hardlooptrainer Titus Fierkens voor het eerst contact. De hardloper was toen nog voetballer en speelde in het eerste elftal van AVW'66. Een voetballer die meer kilometers verslond dan dat hij ballen aanraakte. Titus Fierkens herinnert zich die eerste kennismaking. "Frank vroeg of hij een keer mocht meetrainen met mijn wedstrijdgroep, Runningteam De Liemers. Prima natuurlijk. Het beviel hem gelijk bij ons en hij paste goed in de groep. Twee weken later al haakte hij definitief aan. Niet veel later stopte hij met voetballen en koos hij helemaal voor het hardlopen."

Wat was uw eerste indruk?
Titus Fierkens: "Wat ik mooi vond is het plezier dat Frank uitstraalde en nog steeds uitstraalt. Plezier en enthousiasme, gekoppeld aan talent en aan een echte drive."

Hans Frieling is erin geslaagd sponsors te vinden voor het 'Project Futselaar'. Met als doel plaatsing voor de marathon in Tokio. De lat ligt hoog?
"Daar hebben we voor gekozen en we weten dat we nul garantie hebben dat Frank het haalt. Maar we hebben wel vertrouwen in hem. Ik geloof in Franks belastbaarheid en in zijn fysiek. Bovendien is hij mentaal sterk. Een koele kikker die met druk kan omgaan. Dat kenmerkt topsporters."

Hoe heeft hij het opgepakt?
"Het was even wennen. Niet meer werken, alle tijd om de trainen en te rusten. Sinds vorige maand zit hij in zijn nieuwe ritme. Twee keer per dag trainen en voldoende rust nemen om te herstellen. Hij is nu lekker bezig. Relaxed en met plezier, maar ook gedreven. Ik ben benieuwd waar Frank over een halfjaar staat."

Hoe ziet de planning eruit?
"Op 9 juni verdedigt hij in Leiden zijn nationale titel op de 10 kilometer. Twee weken later heb je het NK in Utrecht. Daar doet Frank mee aan de 5 kilometer. Mooie meetmomenten. Op langere termijn moeten we toe naar die marathonafstand. Zoals het er nu uitziet loopt Frank in het voorjaar van 2019 zijn eerste echte marathon. Vervolgens kijken we hoe hij herstelt en in principe richten we ons dan op een najaarsmarathon. Dan hopen we dat hij in de buurt kan komen van de 2 uur en 14 minuten. Uiteindelijk zal hij dan de limiet van rond de 2.11, of misschien nog wel iets sneller, moeten lopen in het voorjaar van 2020."

Is het wel reëel om te verwachten dat hij het haalt?
"We zullen het zien. Onmogelijk is het niet, maar het hangt wel van een heleboel factoren af. In principe is het simpel. Hij moet zijn snelheid behouden en meer inhoud krijgen. Vertaald naar bijvoorbeeld de halve marathon hebben we het over een tijd van 1 uur en 3 minuten. Klopt, daar zit Frank nog lang niet aan. Maar we hebben ook nog tijd."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox