De voorzitters John Kemper van Sportclub Westervoort (rechts) en Paul Jakobs van AVW'66 onthullen vrijdag enkele borden met teksten die mensen moeten aanzetten tot nadenken over hun gedrag.
De voorzitters John Kemper van Sportclub Westervoort (rechts) en Paul Jakobs van AVW'66 onthullen vrijdag enkele borden met teksten die mensen moeten aanzetten tot nadenken over hun gedrag.

'Stop respectloos gedrag'

Voetbalvereniging Sportclub Westervoort wil af van ongewenst, onvolwassen en beledigend gedrag op en rondom de velden. Vrijdag is de aftrap van een actie om iedereen die het sportpark bezoekt erop te wijzen dat 'normaal gedrag' gewenst is. Buurclub AVW'66 heeft zich bij het initiatief aangesloten.

Vrijdag worden op het sportpark van Sportclub Westervoort enkele borden onthuld met teksten die spelers en bezoekers moeten aanzetten tot nadenken. Doel is mensen bewuster te maken van hun gedrag op en rondom de velden. Het project is primair gericht op de jeugd en hun ouders, omdat daar volgens de clubleiding van Westervoort de basis wordt gelegd voor respectvol gedrag richting elkaar, tegenstanders, scheidsrechters, trainers, leiders en iedereen die verder betrokken is.

Akkevietjes
Sportclub Westervoort-voorzitter John Kemper vindt het eigenlijk te gek voor woorden dat een actie als deze nodig is. "Eerlijk gezegd wel. Respect voor elkaar staat aan de basis van alles. Helaas moeten we vaststellen dat het langs de lijn soms ver is te zoeken. We hebben wat akkevietjes gehad de laatste tijd en zelfs twee ouders tijdelijk de toegang tot het sportpark moeten ontzeggen. Dat wil je helemaal niet als club, maar we zagen geen andere mogelijkheid."

Samenwerking
De actie van vrijdag is goed voorbereid. Er is contact geweest met de gemeente (die een subsidie heeft verstrekt), met buurman AVW'66 en met de Stichting Vitesse Betrokken. John Kemper: "Wethouder Hans Breunissen zal de borden onthullen, samen met mij en Paul Jakobs, mijn collega-voorzitter van AVW'66. De samenwerking met die club is gelukkig heel goed. Ze gaven direct aan deze actie te ondersteunen. Vitesse Betrokken doet ook mee. Mascotte Vito is vrijdag aanwezig en gekeken wordt of ook een Vitesse-prominent kan komen."

Na de onthulling van de borden is er in het clubhuis van Sportclub Westervoort een 'respectquiz', waaraan wordt deelgenomen door jeugdteams van Westervoort en AVW '66. Er is dan ook een gratis verloting met onder meer door Vitesse-spelers gesigneerde ballen als prijzen. John Kemper hoopt dat veel Westervoorters, leden én niet-leden van beide voetbalclubs, vrijdag naar het sportpark komen om de actie te ondersteunen. "Hoe meer mensen, hoe duidelijker het signaal. Dit probleem zullen we met z'n allen moeten tackelen. Ik hoop ook dat we er de discussie mee aanzwengelen en dat een gevolg daarvan is dat mensen elkaar op hun gedrag gaan aanspreken. Dit is niet een probleem van ons als bestuur of van ons als clubs, dit is een probleem van ons allemaal."

De actie 'Gedraag je!' op sportpark Naederhuyse begint vrijdag om 19.00 uur.

Meer berichten