Hans Breunissen legt de eed af bij zijn installatie als gemeenteraadslid vorige week.
Hans Breunissen legt de eed af bij zijn installatie als gemeenteraadslid vorige week.

Kiezersfenomeen Breunissen

Hij stond als negentiende en allerlaatste op de lijst van het CDA. Toch werd wethouder Hans Breunissen bij de verkiezingen op 21 maart gekozen in de gemeenteraad. Het aantal voorkeurstemmen dat hij kreeg was overweldigend: 644. Alleen lijsttrekker Peter Pennekamp kwam iets hoger uit: 680. Of Breunissen ook weer wethouder wordt ('Ik ben beschikbaar') is nog onduidelijk.

Op straat en via social media, Hans Breunissen (66) kwam de dagen na de verkiezingen handen en tijd tekort om alle felicitaties in ontvangst te nemen. En steeds kwamen de reacties op hetzelfde neer, concludeerde Hans Breunissen zelf. "Mensen waarderen mijn betrokkenheid. Ik heb voor iedereen een luisterende oor: jong of oud, arm of rijk, wit of zwart. Met altijd één belang voor ogen: dat van Westervoort."

Boerenzoon
Hans Breunissen, een boerenzoon uit Velp die al sinds zijn trouwen in 1977 woonachtig is in Westervoort, is gepokt en gemazeld in de lokale politiek. In 1998 kwam hij in de raad en vier jaar later werd hij wethouder, een functie die hij nu vier keer vier jaar heeft vervuld. Dan is het mooi geweest, vinden ze bij het CDA, en daarom kwam Hans Breunissen op een in principe onverkiesbare plek terecht op de kieslijst. De kiezer echter had daar geen boodschap aan. Ze stemden massaal op de ervaren en aimabele bestuurder. Niet tot verrassing van iedereen. Hans Breunissen: "Onze lijsttrekker Peter Pennekamp had dit scenario een beetje voorzien. Hij heeft daar een keer iets over gezegd. Maar zelf rekende ik helemaal nergens op. Een klein beetje hoop, dat was alles wat ik had."

Hans Breunissen is trots op het feit dat hij zo goed heeft gescoord. Hij ziet het als een bevestiging van zijn (menselijke) aanpak. Als voorbeeld van iets dat hij als wethouder heeft bereikt de afgelopen jaren, geeft hij de teruggang van het aantal basisscholen in Westervoort van acht naar vijf. Noodzakelijk vanwege de terugloop van het aantal kinderen in het dorp. "Daar hebben we een integraal huisvestingsplan voor opgesteld. Best een lastige klus, maar door er met alle partijen op een constructieve manier aan te werken, hebben we het tot een goed einde gebracht."

Spannend
Het wordt nog spannend de komende weken. Het CDA zal ongetwijfeld weer deel uitmaken van de coalitie, maar of Hans Breunissen aan een vijfde termijn als wethouder kan beginnen is onzeker. Hans Breunissen: "Ik ben beschikbaar, dat weten ze. Maar er zijn meer kandidaten. We zullen het zien. Word ik geen wethouder, dan ga ik in de raad. Ik kan het niet maken om die 644 mensen die op mij hebben gestemd teleur te stellen. Bovendien heb ik er zelf na al die jaren nog plezier in. Ik ben geen man voor thuis op de bank."

Meer berichten