Pauline Ukumu met de kledingcontainer in Sports Planet: "Ik was in 2008 voor het eerst terug in Oeganda en werd er getroffen door het leed dat veel kinderen treft."
Pauline Ukumu met de kledingcontainer in Sports Planet: "Ik was in 2008 voor het eerst terug in Oeganda en werd er getroffen door het leed dat veel kinderen treft."

Kinderen in Oeganda helpen

Of je wieg staat in Nederland of in Oeganda is een groot verschil. Die van Pauline Okumu-Van Dam stond in Oeganda, maar als vluchteling kwam ze op 13-jarige leeftijd naar Nederland. Met haar Stichting UpendaUganda zet ze zich nu in voor kansarme kinderen in haar geboorteland. Sports Planet in Westervoort helpt een handje met het plaatsen van een kledingcontainer.

Het verhaal van Pauline Okumu-Van Dam (32) is best heftig. Haar vader was journalist in Oeganda en uitte zich kritisch richting de overheid. Dat moest hij met de dood bekopen, waarop de moeder van Pauline in 1999 met haar vijf kinderen naar Nederland vluchtte. Via een opvangkamp kwamen ze terecht in Presikhaaf en sinds zes jaar woont Pauline met haar man Matthias van Dam aan de Mosterdhof in Westervoort. Ze hebben twee zoons en zijn actief binnen KerkvoorNu, een in Duiven gevestigde geloofsgemeenschap.

Uitbundig
Pauline is van het uitbundige soort. Ze is vriendelijk en sociaal vaardig. Binnen KerkvoorNu leidde dat onder meer tot contact met Klaas en Etty Wielenga uit Duiven. Samen met dat stel en haar man richtte ze de Stichting UpendaUganda-Ikoku op. 'Upenda' is het Swahilische woord voor liefde en 'ikoku' betekent 'kind' in het Iteso, de taal die wordt gesproken in het oosten van Oeganda en delen van Kenia. Pauline Ukumu: "Ik was in 2008 voor het eerst terug in Oeganda en werd er getroffen door het leed dat veel kinderen treft. Kinderen sterven bijvoorbeeld aan malaria, terwijl dat met een pil van 3 euro kan worden voorkomen."

Weeskinderen
Met haar stichting zet de Westervoortse zich nu in voor met name weeskinderen. Er wordt gezorgd voor medische zorg, eten en onderwijs. Alle giften en goederen (zoals kleding en speelgoed) gaan direct daarheen waar ze nodig zijn. De leden van het stichtingsbestuur krijgen geen vergoeding, alles wordt geïnvesteerd in de kinderen.
Pauline: "Ter plekke hebben we twee mensen die ons vertegenwoordigen. Zij hebben contacten met scholen en artsen. Zelf kom ik ook regelmatig ter plekke. We richten ons op de allerarmste gebieden. Een groot probleem is nog steeds hiv. Ouders sterven daaraan, met als gevolg dat veel kinderen er alleen voor staan."

Kleding en schoenen
De Stichting UpendaUganda ondersteunen kan door geld te doneren (www.upendauganda.nl), maar ook door kleding en schoenen te deponeren in de container bij de ingang van sportcentrum Sports Planet in Westervoort.
Pauline: "Hans Frieling van Sports Planet heeft voor 25 euro in de maand twee kinderen in Oeganda geadopteerd, Metrin en Aldo. Daarnaast heeft hij de container geplaatst. Daar zijn we heel blij mee. Ik hoop dat mensen de moeite nemen hun kledingkast uit te ruimen."

Meer berichten