De radiomakers van 'Spraakmakers' en vertegenwoordigers van de politieke partijen in Westervoort bij het spandoek dat vrijdag werd onthuld bij het spoorviaduct in het dorp.
De radiomakers van 'Spraakmakers' en vertegenwoordigers van de politieke partijen in Westervoort bij het spandoek dat vrijdag werd onthuld bij het spoorviaduct in het dorp.

'Westervoorters ga stemmen'

Woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In Westervoort en Den Briel voert het Radio 1-programma 'Spraakmakers' actie om het opkomstpercentage (49 procent vier jaar geleden) op te krikken. 'Stemmenslag' heet de rubriek die dagelijks om 10.30 uur wordt uitgezonden. De ultieme oproep van de radiomakers is: 'Westervoorters ga stemmen!'

De actie van 'Spraakmakers' kan niemand zijn ontgaan. Vrijdag werd bij de entree van het dorp een groot spandoek opgehangen met de tekst: 'Een echte Westervoorter stemt 21 maart'. In het winkelcentrum werden die dag ook posters met die tekst bevestigd en flyers uitgedeeld. Vertegenwoordigers van alle politieke partijen werkten mee.

Ondertussen blijven de 'Spraakmakers'-verslaggevers Martijn Grimmius, Anne van der Veen en Roy Heerkens Westervoort bezoeken en items voor het programma maken. Vorige week bezochten ze onder meer de Voedselbank en ze waren aanwezig bij een ondernemersdebat. De ervaringen zijn wisselend. Martijn Grimmius. "Met sommige mensen hebben we een goed gesprek en regelmatig zeggen ze aan het eind: 'Okay, ik ga stemmen'. Helaas lopen we bij veel anderen tegen een muur aan. Die zeggen heel resoluut dat ze niet zullen gaan en dat ze hun stemformulier al hebben weggegooid."

De redenen om niet te gaan stemmen zijn heel verschillend, ondervindt Martijn Grimmius. "Als ik het onder één noemer moet vatten, dan kom ik uit bij het woord teleurstelling. Ze zijn teleurgesteld in van alles. Sommigen zeggen ook dat ze het jammer vinden dat de PVV in Westervoort niet meedoet. Een proteststem zouden ze wél uit willen brengen. Dat mensen er zo in zitten vind ik jammer, maar veroordelen doe ik ze zeker niet. Dan moet ik denken aan wat iemand zei die ik sprak bij de Voedselbank: 'Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd dan stemmen'. Dat snap ik maar al te goed."

Toch blijven Martijn Grimmius en zijn collega's goedgemutst. Ook omdat 'Stemmenslag' leuke radio oplevert. De hoop is nu gevestigd op de laatste week. Martijn: "De burgemeester heeft nog plannen en wij gaan natuurlijk ook tot de laatste dag door. Voor het programma is een doel op zich ook het verslaan van Den Briel. Onze collega's daar hebben trouwens dezelfde ervaringen als wij. De lokale politiek gaat over belangrijke zaken, maar toch is jammer genoeg niet iedereen geïnteresseerd."

Meer berichten