Henriëtte Budel: 'Waarom afval niet in een bak gooien? Kleine moeite toch?'
Henriëtte Budel: 'Waarom afval niet in een bak gooien? Kleine moeite toch?'

'Zwerfafval Westervoort uit'

Westervoort - Wie om zich heen kijkt in Westervoort, ziet dat het zwerfafval in opmars is. En helaas blijft het niet beperk tot papiertjes en blikjes. Zelfs hele afvalzakken, speelgoed, meubels en matrassen worden in de struiken gedumpt. Henriëtte Budel is een van de velen die zich er mateloos aan ergert. Ze komt in actie.

Als in iedere straat nu eens één of twee bewoners zich opwerpen om af en toe de rommel op te ruimen, stelt Henriëtte Budel (66). Dan kan het niet anders of de aanblik van het dorp wordt beter. Makkelijker gezegd dan gedaan, weet ook de aan de Begijneslag woonachtige Westervoortse, maar niets doen ziet ze niet als een optie. Ze roept bewoners op mee te doen aan de actie 'Zwerfafval Westervoort uit'. Henriëtte: "Het is me een doorn in het oog en zo zonde van onze woonomgeving. Dit moeten we met z'n allen niet willen. Daarom hoop ik dat er mensen zijn die mee willen doen."

Ze heeft de indruk dat er steeds méér zwerfafval rondslingert. "Het lijkt wel of het sinds het begin van het jaar steeds erger wordt. Misschien bezuinigt de gemeente ook wel op de schoonmaak van het dorp. Ik heb daar geen signalen voor, maar het zou kunnen. Ik moet zeggen dat de gemeente wel reageert als ik meld dat ergens grote dingen in de struiken liggen. Dan halen ze het weg."

Henriëtte Budel wandelt regelmatig door Westervoort en heeft zich nu voorgenomen één keer in de week al het afval dat ze tegenkomt, op te ruimen. Regelmatig krijgt ze reacties. "Mensen laten weten dat ze zich ook ergeren en dat ze het goed vinden dat ik het opruim."

Ze hoopt op navolging, zodat Westervoort structureel schoner wordt. Als voorbeeld noemt ze de organisatie Go Clean in Duiven, die zich als doel heeft gesteld Duiven zwerfafvalvrij te maken. "Go Clean is goed bezig. Ze promoten ook dat winkeliers statiegeld geven op flesjes en blikjes, zodat mensen ze weer inleveren in plaats van van zich af te gooien."

Uiteindelijk is het een kwestie van mentaliteit, beaamt Henriëtte Budel. "Mensen zouden eens bij zichzelf te rade moeten gaan. Waarom niet in een bak? Kleine moeite toch? Het mes snijdt bovendien aan twee kanten. Als er minder afval op straat ligt, zijn mensen eerder geneigd hun eigen afval op plaatsen te deponeren waar het hoort."

Meedoen? Mail Henriëtte Budel: theejet2@hotmail.com.

Meer berichten

Shopbox