Proosten met burgemeester Arend van Hout (rechts) op het 40-jarig bestaan van Graag Gedaan. Verder op de foto (vlnr): Ada Oudkerk, Mirjam Derks, voorzitter Henriëtte Budel en Geessien Hofman.
Proosten met burgemeester Arend van Hout (rechts) op het 40-jarig bestaan van Graag Gedaan. Verder op de foto (vlnr): Ada Oudkerk, Mirjam Derks, voorzitter Henriëtte Budel en Geessien Hofman.

'Mensen moeten hulp dúrven vragen'

Al 40 jaar brengt hulporganisatie Graag Gedaan mensen in Westervoort die hulp nodig hebben en die hulp willen bieden, met succes bij elkaar. Dat mag gevierd worden en dat deed Graag Gedaan Westervoort vorige week bij Wieleman.

Eerst was er de jaarvergadering, maar daarna werd het heel gezellig. Burgemeester Van Hout sprak de mensen van Graag Gedaan toe en proostte met ze, er was muziek van Skoeks, een hoek met foto's en krantenknipsels en een buffet. Omdat ook veel mensen aanwezig waren die vroeger betrokken waren bij Graag Gedaan, kreeg de avond een reünieachtig karakter. "Heel gezellig", blikt voorzitter Henriëtte Budel (66) terug. "Gelukkig kan ik zeggen dat we een fijne groep hebben."

Met die groep bedoelt Henriëtte Budel de 56 vrijwilligers die met enige regelmaat hulp verlenen uit naam van Graag Gedaan. Ze doen boodschappen voor anderen, brengen mensen naar het ziekenhuis, doen klusjes in de tuin en nog veel meer. Altijd op verzoek van anderen, die daar zelf niet meer toe in staat zijn.

Graag Gedaan werd in 1977 naar Westervoort gebracht door Ben Giesen en Mia Giesen. In het eerste jaar waren er 53 hulpvragen. Dat aantal ging in de jaren daarna fors omhoog. Het record werd gevestigd in 1997: 708. De laatste jaren schommelt het aantal hulpvragen rond de 450. De aangeboden hulp is gratis. Alleen onkosten moeten worden vergoed. Bijvoorbeeld een bijdrage als mensen met een auto worden vervoerd.

Henriëtte Budel: "Ons bereik en onze bekendheid zijn best heel behoorlijk. Ook omdat we regelmatig de pers opzoeken en een nieuwe folder maken, die we bijvoorbeeld bij de huisartsen en fysiotherapeuten neerleggen. Het punt is vaak dat mensen hulp moeten dúrven vragen. Voor sommigen is die drempel hoog. Maar als ze er eenmaal overheen zijn, komen ze ook vaak terug. Prima, we zijn ervoor om mensen te helpen."

Het aantal vrijwilligers dat hulp verleent (56 nu) is de laatste jaren redelijk stabiel. Het betreft voornamelijk ouderen. Henriëtte Budel: " Logisch, omdat ouderen meestal meer tijd hebben dan jongeren. Uiteraard zouden we wel graag meer jongeren aan ons binden. Het is helemaal niet zo dat je altijd moet kunnen. Krijg je een hulpverzoek en komt het niet uit op dat moment, dan kun je dat gewoon zeggen. Dan zoeken we een ander." Krapte is er op het gebied van tuinhulpen. De voorzitter: "Mensen worden ouder en moeten langer thuis blijven wonen. De tuin doen zit er dan vaak niet meer in. We hebben wel wat mensen die kunnen helpen, maar enige uitbreiding met vrijwilligers met groene vingers zou welkom zijn."

Kijk voor meer info op www.graaggedaanwestervoort.nl.

Meer berichten

Shopbox