Albert van 't Slot met het affiche dat zijn foto-expositie in Huize Vredenburg en Huis ter West aankondigt.
Albert van 't Slot met het affiche dat zijn foto-expositie in Huize Vredenburg en Huis ter West aankondigt.

'Zelf het verhaal erbij bedenken'

Albert van 't Slot exposeert van 16 februari t/m 4 maart foto's in Huize Vredenburg en Huis ter West in Westervoort. "Een jeugdliefde", noemt hij de fotografie en hij is trots. De expositie is een initiatief van de Stichting Kunstwerk Westervoort.

Nog even en Albert van 't Slot kan 'een eigen tentoonstelling' van zijn bucket list strepen. Op dit moment betreft het nog slechts de voorbereidingen, maar die maken de Duivenaar al zo enthousiast dat hij verder kijkt. "Het wordt waarschijnlijk niet gelijk mijn laatste tentoonstelling. Als fotograaf ben ik vrij onbekend, maar ik heb genoeg materiaal."

Albert van 't Slot (68) heeft een leven als technisch tekenaar/ontwerper, beheerder van onroerend goed en locatiebeheerder bij Nuon achter de rug. Op zijn 55e ging hij al met pensioen, veel te jong om achter de geraniums te gaan zitten. Hij blies zijn eigen lijstenmakerij nieuw leven in en pakte de fotografie, een 'hobby van vroeger', weer op. Albert: "De tijd van de click en clack-camera's van Agfa. Je maakte foto's, stuurde het rolletje op naar een ontwikkelcentrale, en wachtte vervolgens twee weken in spanning af of het wat was geworden. Ik herinner het me nog precies: mijn eerste foto's waren van een bezoekje met de familie aan Madurodam."

Traditionele fotografie heeft plaatsgemaakt voor digitale fotografie. Albert van 't Slot onderkent de voordelen van de digitale camera, maar gebruikt ze lang niet allemaal. "Met bewerkingstechnieken worden foto's tegenwoordig zo mooi gemaakt dat ze voor mijn gevoel niet meer de werkelijkheid weergeven. Daarom doe ik daar niet aan mee. De foto's die ik presenteer zijn de foto's zoals ik die heb gemaakt. Instellen en het juiste moment kiezen om af te drukken. Dat is voor mij nog altijd de lol."

Binnenkort zijn eigen tentoonstelling. Er komen zeventien afdrukken te hangen in Huize Vredenburg en acht in Huis ter West. In de uitnodiging voor de opening staat te lezen dat twee thema's centraal staan: 'de mens' en 'sensibele, abstracte beelden'. Veel meer wil Albert van 't Slot er ook niet over kwijt. "De foto's zijn heel divers. Foto's waar ik emotioneel bij ben betrokken, maar die qua compositie bijzonder zijn. Ze hebben een titel, maar worden verder niet toegelicht. Laat bezoekers er zelf maar een verhaal bij bedenken. Ik wil ze het gras niet voor de voeten wegmaaien."

De opening van de expositie is op 16 februari om 19.30 uur in Huize Vredenburg. De exposities (ook die in Huis ter West) zijn te bekijken op zaterdagen en zondagen t/m 4 maart steeds van 14.00 tot 17.00 uur. Tijdens de openingsuren is Albert van 't Slot aanwezig in Huize Vredenburg om vragen te beantwoorden.

Meer informatie: www.kunstwerkwestervoort.nl.

Meer berichten

Shopbox