Ferdinand van den Oord (links) en burgemeester Arend van Hout schudden elkaar de hand na het ondertekenen van de overeenkomst. Staand vlnr: Martin Wieleman, Kees Krechting, Debbie Veldink en Arjan Hetterscheit. Rechts zit wethouder Hans Sluiter.
Ferdinand van den Oord (links) en burgemeester Arend van Hout schudden elkaar de hand na het ondertekenen van de overeenkomst. Staand vlnr: Martin Wieleman, Kees Krechting, Debbie Veldink en Arjan Hetterscheit. Rechts zit wethouder Hans Sluiter.

Kermis Westervoort toekomstproof

De kermis in Westervoort wordt voortaan georganiseerd door de Stichting Kermis Westervoort en niet meer door de gemeente. Begin deze maand werd de stichting opgericht en vorige week tekenden voorzitter Ferdinand van den Oord en burgemeester Arend van Hout een samenwerkingsovereenkomst.

De kermis moet blijven zoals hij is, vindt de nieuwe stichting. Minimaal dezelfde kwaliteit, omvang, uitstraling en aantrekkingskracht, zodat het evenement draagvlak behoudt onder de inwoners. Ferdinand van den Oord: "Een leuke en betaalbare dorpskermis, waar oud en jong zich kan vermaken. Daar gaan we voor."

Onder toeziend oog van notaris Jan van Swetselaar werd op 2 februari de Stichting Kermis Westervoort officieel opgericht. Vorige week werd de samenwerking met de gemeente bekrachtigd. Tot vorige week was de gemeente zélf organisator van het jaarlijkse festijn. Ferdinand van den Oord: "Een onwenselijke situatie. De gemeente moet ook de vergunning verlenen en controleren of iedereen zich daaraan houdt. Het verhaal van de slager die zijn eigen vlees keurt. De gemeente heeft zelf het initiatief genomen om te komen tot deze nieuwe constructie. Martin Wieleman en Kees Krechting hebben dat in eerste instantie opgepakt. Zij hebben mij gevraagd als voorzitter."

Dat Wieleman en Krechting bij Ferdinand van den Oord uitkwamen is niet zo vreemd. Ferdinand woont in Westervoort, hij was voorzitter van de carnavalsloods (waar carnavalswagens worden gebouwd) en ook jarenlang medeorganisator van het kermisschieten op zaterdagavond. "De kermis ligt me na aan het hart."

De nieuwe stichting gaat de kermis dit jaar voor het eerst organiseren. De afspraak is dat van de expertise van de gemeente gebruikgemaakt kan worden. Expertise die vooral aanwezig bij Albert Hoogenkamp, jarenlang de ambtenaar die alles rond de kermis regelde. Opvallend is dat ook twee kermisexploitanten in het bestuur hebben plaatsgenomen: Olaf de Voer en Raymond Saedt. Van den Oord: "Dat leek ons een goed idee en Olaf en Raymond voelden er wel voor. Het is in ieders belang dat de kermis op een goed niveau blijft. Door samen te werken met de gemeente en met de exploitanten, denken we dat dat moet lukken. De continuïteit is verzekerd."

Dit jaar wordt gezien als een proefjaar, maar de voorzitter heeft weinig twijfels. "We hebben het goed staan nu. Ik zou niet weten waarom het op deze manier niet zou werken."

De Westervoortse kermis wordt dit jaar gehouden van zaterdag 6 t/m dinsdag 9 oktober.

Meer berichten