De combinatiefunctionarissen sport van de gemeente Westervoort, vlnr: Kevin van der Meer, Timo Riphagen en Stefan Reynders.
De combinatiefunctionarissen sport van de gemeente Westervoort, vlnr: Kevin van der Meer, Timo Riphagen en Stefan Reynders.

Meer bewegen voor jeugd

Het project de SchoolSportVereniging heeft vanaf de herfstvakantie tot het eind van 2017 gedraaid in Westervoort. Tot tevredenheid van de combinatiefunctionarissen sport bij de gemeente. Ze trekken het project door. Gisteren (dinsdag) was de eerste activiteit. De verlengde reeks loopt nu tot medio juni van dit jaar.

De gemeente Westervoort is al vijf jaar bezig de jeugd in het dorp structureel (meer) in beweging te krijgen. Dat lukt met het ene project beter dan met het andere, maar zeker is dat de combinatiefunctionarissen sport van het Beweegteam, onder leiding van Timo Riphagen, een neusje hebben voor innovatieve projecten.

Positieve effecten

De SchoolSportVereniging is daar een voorbeeld van. Het project koppelt scholen en sportverenigingen aan elkaar, zodat kinderen regelmatig na school kunnen meedoen aan een gezellige beweegactiviteit. Gratis welteverstaan. De positieve effecten laten zich raden. Zowel de gezondheid van de kinderen als hun schoolprestaties verbeteren, net als de leefbaarheid in het dorp. Er zijn activiteiten voor kinderen uit alle groepen van de basisscholen in Westervoort. Het project wordt gefinancierd uit de JOGG-pot (Jongeren Op Gezond Gewicht).

Combinatiefunctionaris sport Stefan Reynders: "We zijn begonnen met een pilot op sportbasisschool Het Startblok. Al vrij snel daarna zijn de andere scholen aangesloten. Het liep goed vorig jaar, al zaten niet alle activiteiten vol. Ook voor ons waren het maanden om ervaring op te doen. Wat loopt wel, wat loopt niet en hoe kunnen we het nog beter aanpakken? We spelen met dit project in op de veranderende sport- en beweegcultuur. Met de opkomst van de computer is sportbeoefening minder vanzelfsprekend geworden. Dat is jammer. Sporten is niet alleen gezond, het is ook leuk. Het gezelligheidsaspect is bij dit project heel belangrijk."

Samenwerking sportclubs

De SchoolSportVereniging combineert bewegingsonderwijs met sport en met activiteiten als free runnen, laser gamen en obstakel running. Waar mogelijk wordt samenwerking gezocht met sportclubs. Stefan Reynders: "De meeste verenigingen doen hun best een bijdrage te leveren. Ook omdat ze zien dat het project nieuwe leden kan opleveren. Uiteraard stimuleren wij dat: sluit je aan bij een club en ga structureel sporten."

In de periode t/m 14 juni zijn er 32 activiteiten voor basisschoolleerlingen. Ook Kinderopvang Zonnekinderen is aangesloten. De activiteiten worden gehouden op dinsdagmiddag en donderdagmiddag van 15.30 tot 16.30 uur in Kulturhus De Nieuwhof aan de Rivierweg. Deelname is gratis. De leiding is in handen van combinatiefunctionaris sport Kevin van der Meer. Kijk voor het volledige programma op www.kulturhuswestervoort.nl. Aanmelden via: beweegteam@kulturhuswestervoort.nl. Vol is vol.

Meer berichten