Plan voor markthal op Dorpsplein

Het CDA in Westervoort wil een onderzoek naar de mogelijkheden om op het Dorpsplein een permanente markthal te plaatsen voor kleine ondernemers. Opzet daarbij is, om meer loop te krijgen naar het door leegstand geplaagde winkelcentrum.

Net als de meeste Westervoorters maakt ook het CDA zich zorgen over de toenemende leegstand in de Wyborgh. Anders dan mensen vaak denken, kan de gemeente volgens het CDA weinig directe invloed uitoefenen op de levensvatbaarheid en verhuurbaarheid van de winkels. Niettemin ziet het CDA het als de plicht van de gemeente om initiatieven van winkeliers en verhuurder ter verbetering van het winkelklimaat te faciliteren.

De bezetting van de winkelruimtes in winkelcentrum de Wyborgh is volgens de Westervoortse CDA-ers afhankelijk van diverse factoren. De huurprijs die met name de kleinere winkeliers aan de verhuurder moeten betalen, speelt een belangrijke rol. De directe nabijheid in Arnhem, Nieuwgraaf en Duiven van winkelcentra met een uitgebreid en gevarieerd aanbod van non-food artikelen vormt voor Westervoortse winkeliers buiten het levensmiddelen segment nog een extra uitdaging.

Maar wanneer het erop aankomt, bepalen alle Westertvoorters via hun eigen koopgedrag zelf of voldoende winkeliers in de Wyborgh een gezonde bedrijfsvoering kunnen realiseren. Volgens deskundigen zou in Westervoort dan vooral plaats zijn voor winkels en ondernemers die met hun producten en dienstenaanbod voorzien in de dagelijkse behoeften.

Een andere inrichting van het centrale dorpsplein zou een positieve impuls kunnen geven aan de aantrekkingskracht van de Wyborgh op consumenten. Het CDA overweegt daarom de bouw op het Dorpsplein van een overdekte markthal met permanente, voor ondernemers betaalbare marktstalletjes. Het productenaanbod van deze stalletjes zou het liefst aanvullend moeten zijn op dat van de Wyborghwinkeliers.

Dynamiek

CDA-lijstrekker Peter Pennekamp: "Ergens op vakantie in Europa of daarbuiten heeft u vast wel eens van dit soort hallen of verzameling van permanente marktkramen gezien. U heeft dan waarschijnlijk ook ervaren hoeveel dynamiek daarvan kan uitgaan voor de directe omgeving. Waarom zou zoiets in Westervoort niet kunnen? En waarom zou zo'n voor ondernemers betaalbare hal met aanvullend aanbod de Wyborgh net niet die extra impuls kunnen geven die nodig is om de loop er weer beter in te krijgen? Team CDA Westervoort zou de haalbaarheid van dit idee graag nader willen onderzoeken."

Meer berichten