Paul Koenen (l) en zijn broer Ronald Koenen overhandigen de cheque aan Margot van den Akker van de Stichting Matchis.
Paul Koenen (l) en zijn broer Ronald Koenen overhandigen de cheque aan Margot van den Akker van de Stichting Matchis.

Alleen maar winnaars

Op wat beschadigingen aan de carrosserie na zijn de vijf Westervoortse teams die deelnamen aan de Scan Covery Trial heelhuids en een fantastische ervaring rijker teruggekeerd uit Scandinavië. Er waren nog meer winnaars: de goede doelen die de deelnemers aan hun overlevingstocht hadden gekoppeld.

Voor Paul Koenen was de keuze voor een goed doel niet zo moeilijk. Hij ging voor de Stichting Matchis, het Nederlandse centrum voor stamceldonoren. Paul: "Bij onze dochter van 21 is in augustus acute leukemie geconstateerd. Ze zit nu in een traject met chemokuren en over een paar maanden volgt een stamceltransplantatie. Daar heb je een donor voor nodig en zo kwamen we bij de Stichting Matchis terecht. Inmiddels is duidelijk dat onze oudste zoon als donor gaat optreden. Hij heeft een 100 procent stamcelmatch met zijn zus. Dat geluk hebben we. Andere mensen zijn afhankelijk van Matchis. Vandaar dat we voor die stichting geld hebben ingezameld."

En niet zo weinig ook. Vorige week werd de stichting door Paul en Ronald Koenen verblijd met 16.000 euro. Vooral giften van mensen die privé en zakelijk dicht bij de familie Koenen staan. De broers zelf beleefden begin deze maand een fantastisch avontuur in het noorden van Europa. Net als Nic en Jacqueline Moerke, Hendrik en Anita Versteeg en Jo en Monique Wigman waren ze 'gek gemaakt' door Jan en Monique van Looijengoed om deel te nemen aan de Scan Covery Trial.

Een autotoertocht van 7.000 kilometer door Scandinavië, waarbij de strijd moet worden aangebonden met omstandigheden als bevroren en besneeuwde wegen en extreme kou. Paul Koenen: "Net als de anderen zou ik met mijn vrouw meedoen, maar Nicolette is thuisgebleven vanwege de situatie met onze dochter. Daarom heb ik samen met Ronald deelgenomen. Het was een geweldige ervaring. Ook omdat het daar in deze tijd van het jaar maar twee tot tweeënhalf uur per dag licht is. Om precies te zijn hebben we 102 uren gereden en daarin 7.360 kilometer afgelegd."

Ondanks een vierwielaangedreven Landrover Discovery waren slippartijen niet te voorkomen. Paul: "Je rijdt geconcentreerd, maar zelfs zo'n auto kan gaan glijden en dan houd je er niet veel meer aan. Als je in de berm staat zijn andere deelnemers verplicht je te helpen. Ook lokale bewoners waren heel behulpzaam."

De Westervoortse teams gingen niet voor de overwinning en eindigden allemaal in het midden van het klassement. De grootste overwinning voor Paul Koenen is als zijn dochter overleeft. Daar heeft hij vertrouwen in. "We hebben een donor en heel belangrijk is ook dat onze dochter er positief in zit. De artsen zeggen dat er een grote kans is op volledig herstel. Daar houden we ons aan vast."

Meer berichten