Wat je over de Liemers moet weten

De Liemers is een land van rivieren, bossen en havezaten afgewisseld met steden, industrieterreinen en drukke verkeersaders. Een gebied met een eigen karakter. De regio heeft verschillende grenzen; de rivieren Rijn, IJssel en Oude IJssel, de grens met buurland Duitsland en de taalgrens tussen het Frankische en Nedersaksische taalgebied die tevens kan worden gezien als een godsdienstige grens tussen Noord- en Zuid Nederland.

Met het wegvallen van de landsgrenzen in Europa groeit de behoefte aan het gevoel van eigenheid en binding met de eigen omgeving. Mensen gaan steeds meer op zoek naar hun identiteit, naar datgene wat hen met elkaar en met de streek verbindt, naar hun geboortegrond en thuis. Kennis van en inzicht in de eigen identiteit scheppen een stevige basis en zijn een kompas op economisch, cultureel en sociologisch gebied.

De Liemers Academie
Met een serie van zes colleges biedt het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers een leergang aan voor mensen die in de Liemers (komen) wonen en werken en inzicht willen krijgen in de Liemerse samenleving vanuit historisch, economisch, cultureel en sociologisch perspectief. De thema’s zijn taal en cultuur, natuur en landschap, religie en economische ontwikkeling in de Liemers. De colleges worden gegeven door erkende autoriteiten op hun vakgebied.

Zes colleges
Om de Liemers nog beter te leren kennen, worden de colleges op verschillende interessante locaties gegeven. Uitgebreide informatie over de verschillende colleges en sprekers treft u aan op www.ecal.nu. De colleges zijn van 19.30-21.30 uur.

1e college, dinsdag 6 februari 2018
De identiteit van de Liemers door Dolly Verhoeven en Henk van Aalten
Locatie: Huis Vredenburg, Klapstraat 112, 6931 CM Westervoort

2e college, dinsdag 20 februari 2018
Oude en nieuwe boeren, Het boerenbedrijf in de Liemers door Theo Salemink en Leo Salemink
Locatie: De Groene Schuur, Lijkweg 9B, 6923 CA Groessen

3e college, dinsdag 6 maart 2018
Land tussen Rijn en (Oude) IJssel, Leven met de rivieren door Ferdinand van Hemmen en John Mulder
Locatie: Poldergemaal Oude Rijn, Deukerdijk 42, 6911 KL Pannerden

4e college, dinsdag 20 maart 2018
Zes eeuwen geestelijk leven in de Liemers door Wim van Heugten en Emile Smit.
Locatie: Huis Bergh, Hof van Bergh 8, 7041 AC 's-Heerenberg

5e college, dinsdag 3 april 2018
Innoveren in de Liemers, Maak kennis met Kremer door Richard Kremer
Locatie: Ulenpasweg 2B, 7041 GB ’s-Heerenberg

6e college, dinsdag 17 april 2018
De taal van de Liemers, De Liemerse dialecten bekeken vanuit Keeken (D) en vanuit Amsterdam door Georg Cornelissen, afgewisseld met muziek van Joop Boxstart
Locatie: Liemers Museum, Kerkstraat 16, 6901 AB Zevenaar

Kosten deelname
De kosten € 220 (inclusief BTW) voor het gehele college inclusief koffie/thee en fris, afsluitende bijeenkomst en certificaat. Er wordt geen restitutie verleend bij het niet volgen van een college.
Certificaat
Er wordt een certificaat verstrekt nadat tenminste vijf avonden van de Liemers Academie gevolgd zijn.
Aanmelden
De Liemers Academie heeft plaats voor maximaal dertig deelnemers. U kunt zich aanmelden tot 1 februari via info@ecal.nu of 0314-787078. Na het sluiten van de inschrijfperiode wordt er contact opgenomen met gegadigden.
Gehele serie of onderdelen
Mocht er na sluiting van de inschrijving nog plek zijn, kunnen in overleg ook een of meerdere colleges worden bezocht. De deelnamekosten bedragen in dat geval € 45 (inclusief BTW) per avond.

Alle deelnemers die de gehele leergang 2018 hebben gevolgd, ontvangen een gratis jaarabonnement op Oer, cultuurhistorisch tijdschrift van Achterhoek en Liemers.

Meer berichten