Frank Futselaar (l) en voormalig topatleet Marco Koers (r), die zich tijdens de Olympische Spelen van Atlanta met éénhonderdste seconde verschil plaatste voor de finale van de 1500 meter.
Frank Futselaar (l) en voormalig topatleet Marco Koers (r), die zich tijdens de Olympische Spelen van Atlanta met éénhonderdste seconde verschil plaatste voor de finale van de 1500 meter.

Frank droomt van de Spelen

Frank Futselaar (26), Nederlands kampioen op de 10 kilometer, wil in 2020 deelnemen aan de marathon tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Het is de ultieme droom van een Westervoortse jongen. Om het project te laten slagen, moet Frank nóg sneller gaat lopen de komende jaren. En er is geld nodig.

De ambitie is er bij Frank Futselaar en zijn trainer Titus Fierkens schat in dat het tot zijn mogelijkheden behoort eind 2019 of begin 2020 de noodzakelijke limiet te lopen voor de marathon. Daarnaast heeft Hans Frieling van sportcentrum Sports Planet in Westervoort de financiële kant van het project bekeken. Hij heeft een sponsorplan opgetuigd dat de komende weken moet worden ingevuld.

25.000 euro

Het project gaat definitief van start als sponsors een bedrag van 25.000 euro hebben toegezegd. Geld dat het mogelijk maakt dat Frank Futselaar zijn leven volledig afstemt op sportbeoefening. Ook kunnen er trainingskampen, medische testen en technische begeleiding van worden gefinancierd.

Hans Frieling: "We zoeken minimaal tien sponsors die bereid zijn drie jaar lang, 2018, 2019 en 2020, minimaal 2.500 euro per jaar in te leggen. Uiteraard krijgen de sponsors er ook iets voor terug. We gaan ze actief bij het project betrekken. Ook zijn er mogelijkheden voor activiteiten als clinics. Samen vormen we drie jaar lang een team dat Frank ondersteunt. In de hoop dat hij het redt en in 2020 in Tokio aan de start staat van de Olympische marathon. Dat zou fantastisch zijn."

In nauw overleg met trainer Titus Fierkens zijn voor de afzonderlijke jaren subdoelen gesteld. Hans Frieling: "Frank zal progressie moeten laten zien. Zijn persoonlijke records moeten naar beneden. Aan het eind van ieder jaar gaan we evalueren met alle betrokkenen. Als zou blijken dat de Olympische Spelen niet haalbaar zijn, blazen we het project af. Maar daar gaan we zeker niet vanuit."

'Fantastisch initiatief'

Frank Futselaar zelf is verguld met het feit dat mensen in hem geloven en staat volledig achter het project. "Het is een fantastisch initiatief en het zou geweldig zijn als het lukt, maar nu praten over deelname aan de Olympische marathon in 2020 is niet realistisch. Dat is nog zó ver weg."

Hij beaamt wel dat 'niets onmogelijk is' als hij zich de komende jaren helemaal kan focussen op het halen van de limiet voor de Spelen in Tokyo. "Het is duidelijk dat ik nu bij lange na het vereiste niveau niet heb. Als het initiatief slaagt, komt het anders te liggen. Dan verschuift mijn focus de komende jaren van de middenafstanden naar de marathon. Als ik mijn snelheid kan behouden en conditioneel sterker wordt, kan ik richting de limiet gaan werken." Aan zijn trainer Titus Fierkens zal het volgens Frank Futselaar niet liggen. "Met hem vorm ik de perfecte combinatie."

(Lees in de Westervoort Post het interview met Hans Frieling.)

Meer berichten