Achter v.l.n.r.: Hendrik Versteeg, Jo Wigman, Paul Koenen, Ronald Koenen en Nic Moerke. Voor v.l.n.r.: Jan van Looijengoed, Anita Versteeg, Monique van Looijengoed, Monique Wigman en Jacqueline Moerke.
Achter v.l.n.r.: Hendrik Versteeg, Jo Wigman, Paul Koenen, Ronald Koenen en Nic Moerke. Voor v.l.n.r.: Jan van Looijengoed, Anita Versteeg, Monique van Looijengoed, Monique Wigman en Jacqueline Moerke.

Op naar Scandinavische kou

Vrijdag 5 januari start de achtste editie van de Scan Covery Trial, een tocht van ruim 7.000 kilometer door Scandinavië. Onder de bijna 100 deelnemende teams bevinden zich er vijf uit Westervoort. Ondernemers die enthousiast zijn gemaakt door Jan en Monique van Looijengoed. Zelf doet dit stel al voor de vijfde keer mee.

Een vakantietochtje is het niet, waarschuwt Jan van Looijengoed, eigenaar van AutoGlas Team Westervoort. "Het is een uitputtingsslag. 7.000 kilometer in negen rijdagen, vaak over bevroren of besneeuwde wegen, dat is geen makkie. De meest extreme temperatuur die wij hebben meegemaakt is min 41 graden. Daar moet je je echt tegen wapenen."

Natuurlijk is er ook een (heel) mooie kant. Jan van Looijengoed: "Het wedstrijdelement maakt het uitdagend en je rijdt onafgebroken door de meest fantastische natuur. Dat is niet te beschrijven, je moet het hebben meegemaakt. Soms rijd je urenlang zonder iemand tegen te komen."

Autotoertocht

De Scan Covery Trial wordt georganiseerd door een Achterhoeks bedrijfje. Het is geen race- of rallywedstrijd, maar een autotoertocht. De geldende verkeersregels moeten worden nageleefd. De winnaar van een etappe en uiteindelijk van de hele trial, is niet de equipe die het snelst heeft gereden, maar het team dat het dichtst in de buurt zit van de door de organisatie bepaalde 'ideale tijd'.

Route geheim

Er wordt vertrokken vanuit Lelystad. De eerste etappe is er gelijk een om u tegen te zeggen. De verwachting is dat de meeste equipes pas tussen de 25 en 30 uur na de start arriveren bij de eerste halteplaats ergens halverwege Noorwegen of Zweden. Jan: "De route is geheim. Tijdens de tocht krijg je via sms'jes de GPS-coördinaten van bestemmingen door. Vervolgens stippel je zelf je route uit. Bekend is wel dat we helemaal naar Finnmark gaan, het noordelijkste puntje van Noorwegen aan de Barentszzee. Ik ben er eerder geweest en kan je verzekeren: daar houdt het leven echt op."

Twee klassen

Er wordt gereden in de Expertklasse en de Toerklasse. Jan en Monique van Looijengoed nemen met hun Suzuki Vitara deel in de Expertklasse, de andere Westervoorters komen uit in de Toerklasse. Dat zijn: Nic en Jacqueline Moerke (Moerke Management, Audi Q7), Paul en Ronald Koenen (Bakkerij Koenen, Landrover Discovery), Hendrik en Anita Versteeg (Bodywear Superstore, Jeep Grand Cherokee) en Jo en Monique Wigman (Transportbedrijf Wigman, Nissan Terrano).

Alle genoemde auto's hebben vierwielaandrijving en beschikken over extra lampen. In de achterbak gaan spijkerbanden mee 'voor het geval dat'. De finish is op zondag 14 januari in Beek.

Tijdens de trial doet Jan van Looijengoed iedere dag verslag op Facebook (zoek op 'scrant').

Meer berichten