Benjamin Boghosian wint schoolschaakkampioenschap

De 34e editie van het Westervoortse schoolschaakkampioenschap in Kulturhus De Nieuwhof is gewonnen door Benjamin Boghosian, leerling van groep 7 van basisschool Het Startblok. Hij won alle acht zijn partijen.

Het schoolschaakkampioenschap maakte dit jaar wat betreft het aantal deelnemers een forse stap vooruit. Van 50 vorig jaar naar 72 dit keer. Volgens organisator Timo Riphagen (combinatiefunctionaris Sport bij de gemeente) het gevolg van gerichte promotie. "Ik heb schaakclinics gegeven op scholen en we zijn met grote schaakstukken in de weer geweest op schoolpleinen. Kinderen hebben dat opgepikt. Er waren deelnemers van alle vijf Westervoortse basisscholen."

Volgens Timo Riphagen, vroeger zelf een fanatiek schaker ('Nu heb ik er de tijd niet meer voor'), is het spel goed voor de ontwikkeling van kinderen. "Ze leren zich concentreren en vooruit te denken. Strategie is een belangrijk element bij schaken. Bij andere spellen en sporten zie je dat veel minder."

Benjamin Boghosian deed ook vorig jaar al mee. Toen zonder succes. Veel oefenen bracht hem op een hoger niveau, hoger dan dat van zijn concurrenten. De winnaar speelde een soort snelschaken, waarmee hij zijn tegenstanders bij voorbaat al van hun a propos bracht. Fardad Nejad uit groep 8 van de Montessorischool werd tweede en Son Stavenuiter uit groep 6 van de Montessorischool derde.

Meer berichten