Sam van den Berg (Foto: Lancelot)
Sam van den Berg (Foto: Lancelot) Foto: Lancelot

‘Train hard, dream big and have fun’ motto van schermtalent Sam van den Berg

Algemeen

WESTERVOORT - Schermer Sam van den Berg (16) vertegenwoordigt Nederland bij het Europees Jeugd Kampioenschap later deze maand in Napels. Deze uitverkiezing door de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS) is een primeur voor het jonge talent uit Westervoort. Van den Berg doet mee in de leeftijdscategorie U17 op het wapen floret.  

‘Train hard, dream big and have fun’ is het motto van het schermtalent, dat negen jaar geleden begon met schermen. Dat harde werken heeft zich nu uitbetaald in zijn eerste EK-selectie. “Ik ben heel trots dat ik na negen jaar hard trainen geselecteerd ben en naar het EJK mag. Ik ben volop in voorbereiding en zal er het maximale uit gaan halen.”

“Een voorspelling doen voor het EJK is lastig. Zelf hoop ik individueel de poule door te komen en minimaal een eliminatie te winnen. Met de equipe is het heel gaaf als we weer een stunt kunnen uithalen zoals eerder dit jaar en in de top 10 kunnen komen. In Napels komen van ieder land maximaal vier schermers, dus het is echt de top. Wij zijn een klein schermland in vergelijking met veel andere landen. Het zal hard werken worden, maar ik ga genieten en mijn uiterste best doen.”
Van den Berg schermt sinds 2015. Hij startte als een van de eerste leerlingen bij Lancelot Schermclub in Arnhem. Al snel werd zijn talent opgepikt en samen met trainer Arvid Oostveen is hij hard gaan werken om zijn dromen waar te maken: de beste schermer worden en bij de top in het floret schermen komen.
Drie dagen per week zijn Oostveen en Van den Berg samen in de schermzaal van Lancelot Schermclub in Arnhem te vinden. De rest van de week is Van den Berg aan het trainen bij zijn andere club Schermvereniging Tréville in Amstelveen of bij de Nationale selectie in Amsterdam.

Inmiddels is de 16-jarige een topsporter met een NOC*NSF belofte-status en staat alles in het teken van de schermsport. Sinds drie jaar is hij lid van het Nederlands floretteam. Van den Berg traint iedere dag en tegenwoordig is hij vrijwel ieder weekend weg vanwege schermwedstrijden en trainingsstages in binnen- en buitenland.
Zijn topsportschema is helemaal afgestemd met school. Van den Berg zit op vmbo ‘t Venster in Arnhem, waar hij dit jaar mavo-examen doet. Deze school is een Topsport talentenschool, waardoor de Westervoorter een aangepast lesrooster heeft.

Het Europees Jeugd Kampioenschap in Napels vindt plaats van donderdag 22 februari tot en met donderdag 29 februari. Van den Berg komt vrijdag 23 februari individueel en zondag 25 februari met het equipe in actie. Wie Van den Berg wil steunen, kan dat doen via het talentboek, dat hij heeft aangemaakt bij het Yvonne van Gennip Talent Fonds: https://yvgtf.nl/talentboek/help-sam-naar-het-ejk-in-napels-italie

Sam en trainer Arvid.