child glass of water. selective focus. Children
child glass of water. selective focus. Children Foto: Shutterstock

Provincie Gelderland start campagne ’40 Waterwonderen’

Algemeen

ARNHEM - Het drinkwater in Gelderland wordt gemaakt van grondwater. Om het grondwater schoon te houden, is provincie Gelderland gestart met de campagne ’40 Waterwonderen’.

Het doel is inwoners van grondwaterbeschermingsgebieden bewust te maken van het gegeven dat ze in een gebied wonen waar het grondwater extra schoon moet blijven voor de openbare drinkwatervoorziening. De campagne wordt uitgevoerd in samenwerking met Vitens, de waterschappen en verschillende gemeenten in Gelderland. 

In de provincie Gelderland zijn veertig plekken waar van grondwater drinkwater wordt gemaakt. Die plekken noemen we grondwaterbeschermingsgebieden. Regenwater dat hier valt, zakt de bodem in en stroomt binnen enkele jaren naar waterwinputten. Uit deze putten wordt ons drinkwater gehaald. Om te drinken, te koken, te wassen, enzovoort.
De meeste grondwaterbeschermingsgebieden liggen buitenaf. Maar 11 van deze gebieden liggen in woonwijken of vakantieparken. Als je daar woont, moet je dus extra voorzichtig zijn met het gebruik van chemische middelen in de tuin en op straat. Chemische middelen bevuilen het grondwater en zijn een risico voor ons drinkwater. Hoe weet je of je in zo’n gebied woont? Grondwaterbeschermingsgebieden herken je aan rechthoekige blauwe borden met zwarte golven erop. Misschien staat er een bij jou in de buurt. Ga naar www.water-wonderen.nl. Vul je postcode in en je weet of jij in een grondwaterbeschermingsgebied woont.

Tips

Wil je zelf bijdragen aan schoon grondwater? Enkele tips:

-Als je buiten sleutelt aan je scooter of fiets, leg er dan iets onder om olie en smeer op te vangen.

-Gebruik voor het verven van tuinhout altijd biologisch afbreekbare middelen. Bescherm tijdens het verven de ondergrond met een oude doek of karton. Zo houd je bodem en grondwater schoon.

-Was je je auto op straat? Gebruik dan (regen)water en eventueel een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel.

-Bestrijd onkruid niet met een chemisch middel of azijn maar gebruik een schoffel of ander tuingereedschap.

-Gebruik voor het bestrijden van ongedierte geen chemisch middel maar kies een biologisch afbreekbaar middel of een andere natuurlijke oplossing.

-Gebruik geen chloor om tuinbestrating schoon te maken. Kies voor schoon (regen)water.