Hannah en Joyce
Hannah en Joyce

Westervoort houdt kennismakingsavond en cursus ‘Politiek Actief’

Algemeen

WESTERVOORT - Nieuwe lokale raadsleden vinden is geen abc’tje. Ook in Westervoort. Op zoek naar een frisse wind richting de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 organiseerde het gemeentebestuur op 5 februari een bijeenkomst in het gemeentehuis. Burgemeester Arend van Hout: “Dat we stoelen erbij moeten zetten, stemt me hoopvol.”

Door Susan Wiendels

Tussen de huidige raadsleden, aanhang en wethouders vallen de nieuwe gezichten meteen op. Zo’n 25 inwoners hebben gehoor gegeven aan de lokroep van de gemeente. Ook jong talent. Op de tweede rij kijken Hannah Elting (19) en Joyce van Suntenmaartensdijk (21) verwachtingsvol naar wat gaat komen. Hannah rondt binnenkort haar studie facilitaire dienstverlening af en start daarna met de HBO-opleiding bestuurskunde in Deventer. Joyce studeert HBO-rechten en heeft een voorliefde voor staats- en bestuursrecht. Allebei denken ze erover om politiek actief te worden en zo een steentje bij te dragen aan hun eigen woonomgeving. De 33-jarige Inge Polman-Naberink is vooral nieuwsgierig. “Ik ben nogal geschrokken van de uitslag van de landelijke verkiezingen. Dan kun je achterover gaan leunen of kijken of je iets kunt doen. Vandaar dat ik hier ben.”

Verwachtingenmanagement

Of ze daadwerkelijk de stap tot kandidaat-raadslid gaat maken of een andere functie binnen een politieke fractie gaat vervullen, daarover is ze na afloop nog in dubio. Als eigenaar van en diëtist bij Voeding en Zo én moeder van een kindje van acht maanden is ze een druk bezette vrouw. “En raadswerk slokt toch behoorlijk wat tijd op”, concludeert ze na de ervaringsverhalen van Monique Abbink (D66), Joan Berings (VVD), Peter Pennekamp (CDA), Piet van Egmond (PvdA)en Jacqueline Feenstra-Gonzales (GroenLinks). De vijf vertellen vol over hun persoonlijke motivatie, wat het raadswerk inhoudt, de tijdsdruk én verwachtingenmanagement. Want raadslid ben je niet alleen in de vergaderzaal, ook daarbuiten. Je staat altijd aan. Voor een vergoeding van zo’n twaalfhonderd euro per maand. Dat moet wél bij je passen.
Monique Abbink: “Je kunt het niet voor iedereen goed doen. Maak dat helder. Je kunt aangeven ‘Ik sta achter u. Ik probeer het voor elkaar te krijgen’. Ja, en soms leidt dat tot teleurstellingen.”
Al zijn bedreigingen aan het adres van Westervoortse politici een zeldzaamheid. “Ik heb er persoonlijk niet mee te maken gehad”, vertelt Joan Berings. “Wat ik soms wel lastig vind is dat bepaalde platforms een mening hebben over politiek Westervoort, terwijl het vaak om zaken gaat waarbij het niet in het vermogen ligt om daar als lokale politiek een beslissing over te nemen. Sociale media helpen dan niet echt. Ik zou het dan prettiger vinden als mensen de telefoon pakken of een mail sturen. In de gemeenteraad gaan we prima met elkaar om. We bereiken altijd consensus met elkaar.”

Sjoelbakpolitiek

Dat blijkt later op de avond als Joop van Weelden (VVD), Ciska Wobma (GroenLinks), Harm Lippinkhof (PvdA), Chiel op den Brouw (D66) en Marcel Tap (CDA) het vuur aan de schenen wordt gelegd door griffier Marte Smits-Jansen. Bijvoorbeeld over de invulling van het centrum. Ondanks de verschillende politieke kleuren is er respect voor elkaar. Wat dorpsdichter Herman Delwig als afsluiter van de avond passend weergeeft  in zijn gedicht ‘sjoelbakpolitiek’.  ”De sjoelbak vraagt om een soepele verdeling. Overzicht, wijze rust en evenwichtig gericht. Ja het is de kunst van gelijkmatig verdelen en zeker niet met z’n allen op één. Dat maakt slechts verdrietig, valt er weinig te vieren. Dan verandert een houtschijf misschien zelfs in steen. Ja u verstaat de kunst van gelijkmatig verdelen. Van links naar rechts en ook het centrum doet mee. Ieder zijn aandacht, iedere het zijne en zo telt elke schijf automatisch voor twee!”
Joyce, Hannah en Inge kunnen er nog even over nadenken. “Praat vanavond met zoveel mogelijk verschillende mensen om te kijken of het klikt”, tipt Arend van Hout de aanwezigen, voordat ze zich aansluiten bij een politieke partij.

Cursus Politiek Actief

Zeventien raadsstoelen zijn er in 2026 te vergeven. Marte Smits-Jansen: “Om de politieke participatie van bewoners te stimuleren, organiseren we deze kennismakingsavond nu al. Mensen kunnen zich zo goed oriënteren. Daarnaast bieden we in maart en april de cursus ‘Politiek Actief aan’ aan.” Deze cursus van ProDemos bestaat uit vijf bijeenkomsten met interactieve trainingen over onderwerpen waar raads- en commissieleden mee te maken krijgen. Iedereen kan meedoen, de deelname is gratis, maar niet vrijblijvend. De cursus wordt gegeven op 4, 18 en 25 maart en 15 en 23 april in het gemeentehuis. Opgeven kan bij griffie@westervoort.nl of via 026-3179911.

"In de gemeenteraad gaan we prima met elkaar om. We bereiken altijd consensus met elkaar"