Gerda: "Het gaat om erkenning en herkenning"
Gerda: "Het gaat om erkenning en herkenning"

Lotgenotengroep voor fibromyalgiepatiënten

Algemeen

LIEMERS - Goed nieuws voor fibromyalgiepatiënten in de Liemers. De nationale patiëntenvereniging Fibromyalgie en Samenleving (FES) start met een lotgenotengroep in Velp. De eerste bijeenkomst is op 19 februari. Gerda Zorg uit Duiven is groepsleider en ervaringsdeskundige. Zij zorgt samen met Angelique Heijstek voor de coördinatie.

Fibromyalgie is een aandoening van de spieren en het bindweefsel die chronische pijn veroorzaakt in combinatie met vermoeidheid, slaapstoornissen, angsten en problemen met concentratie. De ernst van de klachten wisselt van tijd tot tijd. Mensen met fibromyalgie lopen geregeld tegen onbegrip, onjuiste diagnoses en verkeerde conclusies aan van artsen, andere behandelaars, het UWV, werkgevers en zelfs familie en vrienden weet ze uit eigen ervaring. Gerda Zorg: “Van ‘het zit tussen je oren’ of ‘je stelt je aan’. Dat is geen verwijt, maar wel een constatering, die ik regelmatig terughoor in lotgenotengroepen elders. Gelukkig is de ziekte sinds 2019 geclassificeerd onder MG 30. Dat staat voor chronische pijn. Het is daarom een officieel erkende aandoening, maar medici weten nog steeds niet wat fibromyalgie veroorzaakt.” 

Het doel van de lotgenotengroep is herkenning en erkenning vertelt Gerda Zorg: “Dat mensen hun verhaal kwijt kunnen, kan al fijn voelen.” 

De bijeenkomst op 19 februari is in buurthuis De Poort aan de Heeckerensstraat 201 in Velp. Aanmelden is verplicht. Dat kan via
gerda.zorg@fesinfo.nl of angelique.heijstek@fes.info.nl. De volgende bijeenkomsten zijn op 22 april, 17 juni, 16 september en 11 november.