Robin (rechts) & Roel: een gouden combinatie
Robin (rechts) & Roel: een gouden combinatie

Robin & Roel verbinden mensen door de kracht van muziek

Algemeen

DUIVEN - Dat muziek emotioneert laten Roel Kersten en Robin Thuss zien. Met De Gouden Herinnering willen ze zoveel mogelijk mensen verbinden door de kracht van muziek. “Dat is onze droom.” Het akoestisch duo is er helemaal klaar voor om de wereld mooier te maken.

Door Susan Wiendels

Robin (23) werkt als muziektherapeut in de ouderenzorg. Roel (32) begeleidt groepen. Allebei weten ze: “Muziek blijft het langst bewaard in het brein. Het is een taal die dieper gaat dan woorden en geeft kracht om emoties te raken die anders onbereikbaar blijven.” Met hun optredens raken ze gevoelige snaren bij ouderen, dementerenden, mensen met een verstandelijke beperking, kinderen en hun familie. Op bruiloften zorgen ze voor een warme sfeer en ook op festivals en andere gelegenheden trekken ze hun maatpak aan. Dat kan zelfs een begrafenis zijn. Roel: “Alles in de cirkel van het leven moet gevierd worden. We gaan elke uitdaging aan. Door de magie van muziek kunnen we bijzondere ervaringen achterlaten met een lach en een traan. Wij zorgen voor de start van iets nieuws.” 
Robin speelt gitaar en zingt; Roel zingt. Een gouden combinatie. Door hun muziek brengen ze mensen samen en laten ze hen herinneren hoe uniek ze zijn. Roel: “We vormen liedjes van bekende artiesten om. Een beetje zoals in het televisieprogramma ‘De Beste Zangers’ gebeurt. Van Boudewijn de Groot en Nick & Simon tot de Engelbewaarder.” Robin vervolgt: “Onze aanpak is een combinatie van afstemming en creativiteit. Alles hoeft niet perfect te zijn, het gaat erom wat er gebeurt met de mensen. Dan zingen we in een verzorgingshuis bijvoorbeeld het lied ‘Rosanne’ van Nick & Simon en dan noemen we de naam van de bewoner. Die herkent zichzelf daarin.

De positieve impact van hun optredens blijkt ook uit de posts en reacties die ze krijgen na een optreden. ‘Ik geniet van jullie inzet om het leven van een ander in de spotlights te zetten.’ Of ‘Een blijvende herinnering, een glimlach kon niet uitblijven.’ Toen cabaretier Richard Groenendijk de mannen vorige maand in een post op Instagram noemde, ontplofte het aantal volgers.  “Muziek is zo’n krachtig instrument”, benadrukken de twee nogmaals. Naast hun optredens verzorgen ze daarom ook workshops voor werknemers in de zorg hoe je op een toegankelijke manier muziek kan inzetten. Het doel: het vergroten van het leefplezier van bewoners en het eigen werkplezier met collega’s. Robin: “We willen laten inzien wat de waarde is van muziek, dat is echt onze missie. Hoe mooi zou het zijn als heel Nederland fluitend of zingend wakker wordt? Informatie:
www.degoudenherinnering.nl.

"Door de magie van muziek kunnen we bijzondere ervaringen achterlaten met een lach en een traan"