Kay Scholten en Pim Gerritzen nemen Carnavalslied op (Foto: Theo Kock)
Kay Scholten en Pim Gerritzen nemen Carnavalslied op (Foto: Theo Kock)

Liemers Vertier, het nieuwe carnavalsnummer in de Liemers

Algemeen

ZEVENAAR - Een ode aan de Liemers in een carnavalsjasje. Zo zou je de nieuwe carnavalskneiter ‘Liemers Vertier’ van De Grote Jongens misschien wel het beste kunnen omschrijven. Met behulp van lokale muzikanten schreven en produceerden journalisten Pim Gerritzen en Kay Scholten voor het eerst in hun leven een muzieknummer.

Het idee voor een eigen nummer werd geboren tijdens de kerstborrel van De Gelderlander, de werkgever van Gerritzen en Scholten. Hoe mooi zou het zijn als de twee, nog voor aanvang van het carnaval, een ode aan de Liemers konden brengen? De regio waar ze dagelijks over schrijven en waar in bijna alle dorpen carnaval heilig is verklaard.

,,Laten we even heel duidelijk zijn: zonder de hulp van Joop Boxstart en Gerard Berndsen was het echt niet gelukt”, begint Scholten, die in tegenstelling tot Gerritzen níet is opgegroeid met carnaval maar er wel tig artikelen over maakte. ,,We hebben een liedje van Gerard kunnen ‘lenen’ en zijn vervolgens met Joop om de tafel gaan zitten om de tekst een Liemerse insteek te geven.”

Boxstart kreeg De Grote Jongens zover dat alles in het Kleverlands werd geschreven, het dialect dat in de Liemers gesproken wordt. Het verrijkte zelfs de woordenschat van Gerritzen, die geboren en getogen is op het Gelders Eiland. Wat te denken van ‘volle bloazen’. ,,Als je het doet, moet je het goed doen. We bezingen de Liemers. Het is eigenlijk een soort ode aan de streek. Dan kun je het niet maken om iets cultureels als de streektaal niet te gebruiken. Op YouTube hebben we wel voor ondertiteling gezorgd.”

Daarnaast moest naar voren komen dat bij carnaval overal ‘het verstand op nul’ gaat, van Gies tot Spiek. ‘Gin gelul uut de politiek’ refereert aan het op politiek gebied roerige 2023 in de regio. Daar willen De Grote Jongens verder ver weg van blijven: ‘Effe gin malaise, in de polonaise’. Gerritzen: ,,De insteek was om een gezellig en aanstekelijk nummer te maken. Het zou erg vet zijn als carnavalisten dit nummer zo leuk vinden dat het jaarlijks wordt gedraaid in feestzalen en bij de optochten.”

Vorige week waren de laatste opnames in Studio A60 in Didam, waar ook de carnavalisten van De Griethtreejers uit Zevenaar en de Angerlose Deurdouwers een belangrijke rol in speelden.
Nu is het zover, ‘Liemers vertier’ is gelanceerd op YouTube en de website van De Gelderlander. Het nummer komt een dezer dagen ook op Spotify te staan. Maandagochtend 12 februari, iets voor 11.30 uur, staan De Grote Jongens in de grote feesttent van Boemelburcht op het Raadhuisplein in Zevenaar voor hun eerste optreden. Scholten: ,,Dat wordt toch wel het spannendst van allemaal. Wij beelden ons niks in, want we kunnen niet zingen en niet dansen. Maar het mooie van de Liemers en het carnaval is dat niemand daar om maalt. Het draait om feest, bier en Liemers vertier!”

De link naar het nummer: https://www.youtube.com/watch?v=IWlMoiG_yyY