Marcel Muhlack: "We zullen flink aan de bak moeten"
Marcel Muhlack: "We zullen flink aan de bak moeten"

Voetballiefhebber Marcel Muhlack is de nieuwe trainer van AVW’66

Algemeen

WESTERVOORT - Ook de nieuwe trainer van AVW’66 is een ex-prof. De opvolger van Jan Oosterhout heet Marcel Muhlack. De Westervoortse zaterdagderdeklasser is de club voor wie Muchlack zijn ‘grote liefde’ FC Lienden verliet. Niet meer met de fiets, maar met de auto naar de club. Dat moet wel een match made in heaven zijn.

Door Susan Wiendels

Marcel lacht. “Nou, dat is natuurlijk afwachten”, vertelt hij eerlijk pal na het met 2-1 gewonnen bekerduel tegen SSA Wisch. Een week eerder verloor zijn jonge ploeg nog met 2-0 van ZZC’20, een tegenstander die AVW’66 ook in de competitie tegenkomt. “Geen hoogvlieger, al was het geflatteerd. Maar het is denk ik wel een teken dat we flink aan de bak moeten komend seizoen. We gaan het zien. De meeste tegenstanders ken ik niet zo goed. De Paasberg, JVC en De Treffers hebben zich aardig versterkt, terwijl wij door het vertrek van Erik Schulte, Jordy Geilen en Mike Teeuw toch een flinke jas hebben uitgedaan.” 
Marcel Muhlack kreeg voor deze ‘subtoppers’ enkele jonge spelers van lager spelende clubs terug en haalde Yari Onck, Delano ter Horst en Jesper Vleeming van O19 bij de selectie. Jongens, die nog in de jeugd mogen spelen. Zij krijgen van Muhlack alle ruimte zich te ontwikkelen, zeker nu twee spelers hun overschrijving hebben ingetrokken. “Dat is niet anders. Als jongens aangeven dat ze graag willen komen, bel ik ze op, ik heb met iedereen gesproken. Maar ik heb niets aan spelers die twijfelen, dan moet je het niet doen. Ze moeten niet voor mij komen.”

De eerste schreden in het trainersvak zette Marcel Muchlack vier jaar geleden in zijn woonplaats Lienden bij de plaatselijke FC als assistent-trainer van Hans van de Haar. “En dat terwijl ik nooit van plan was om trainer te worden. Maar het beviel me zo goed dat ik me heb in geschreven voor de trainerscursus.” Die kon versneld worden afgelegd in verband met zijn status als oud-prof. Van 1995 tot 2002 speelde de aanvallende middenvelder bij Go Ahead Eagles. “De lichting van Jan Michels, Dennis Hulshof en Harry Decheiver.” Twee jaar aan het roer van het zaterdagelftal van FC Lienden volgden, een derde leek in de maak. Want hij had het prima naar zijn zin. “De reden dat ik ben weggegaan is dat ik de UEFA-A cursus wil gaan volgen. Eén van de eisen van de KNVB voor toekomstige cursisten is dat je dan een club uit de tweede of derde klasse moet trainen om toegelaten te worden.” 
De keuze viel op AVW’66. Daar wil hij het maximale uit de jonge groep halen. Zijn lat ligt hoog, zijn drive is aanstekelijk. “Ja, ik ben een echte liefhebber van het spelletje.” De discussie over 4-3-3 of 5-3-2 laat hem koud. “Ik handel naar wat de wedstrijd vraagt. De eerste oefenwedstrijd speelden we tegen een club uit de vierde klasse. Dan weet je dat je beter bent en hebben we één op één gespeeld en gemakkelijk met 4-0 gewonnen. Als de tegenstander beter is, dan ga je dat natuurlijk niet doen. De kunst is om toch te winnen als je minder bent. Als je dan niet fatsoenlijk met z’n allen verdedigt, ga je de bietenbrug op. Je moet bereid zijn om keihard voor elkaar te knokken. Die liefde voor elkaar moet nog een beetje groeien. ” Met een knipoog: “Want ik wil wel graag winnen hoor, dat is de aard van het beestje. Al vind ik plezier in het voetballen ook belangrijk.”