Marijke Jochijms en rechts Marijke Scheepstra (Foto: Alie Engelsman)
Marijke Jochijms en rechts Marijke Scheepstra (Foto: Alie Engelsman)

Tweehonderd bezoekers genieten van meesterwerken

Algemeen

WESTERVOORT - Kunstliefhebbers uit Westervoort en omgeving konden op zondag 3 september verschillende exposities bezoeken van kunstenaars uit het Liemerse dorp. 

Door Alie Engelsman

Bij het startpunt, in Huize Vredenburg, lag de flyer gereed, met daarop de route langs elf locaties waar de kunst te vinden waren. In Huize Vredenburg konden de bezoekers al een voorproefje nemen, want van de deelnemers hing of stond er een kunstwerk. Meer dan 200 bezoekers stapten op de fiets of wandelden de kunstroute. Er was veel te zien, teveel om op te noemen. Een impressie in vogelvlucht.
Op het dorpsplein, in een leeg winkelpand, exposeerden Marijke Jochijms en Marijke Scheepstra hun weefkunst. Beide kunstenaars zijn aangesloten bij het landelijk Weefcollectief Metamorfose, een groep van acht wevers. Behalve hun eigen prachtige weefwerken, werd de aandacht getrokken door vier grote zilver/zwartkleurige bollen, een onderdeel van het kunstwerk ‘Planetarium’. Marijke Jochijms: “Dit kunstwerk is door de leden van het collectief gemaakt, als een gezamenlijk project.” De kunstwerken bleven, na de kunstroute, nog een week in het winkelpand staan.

Werenfriedkerk

In de Werenfriedkerk exposeerden vier kunstenaars met heel divers werk, variërend van schilderkunst tot sieraden en bronzen beelden. Joke Koot begon zo’n 30 jaar geleden met het maken van sierraden. Inmiddels maakt ze ook stijlvolle bronzen beelden. “Ik maak een mal van was en laat het beeld dan gieten bij Sala Bronsgieterij in Zevenaar. Daarna schaaf ik het beeld bij tot hoe ik het hebben wil. Het is een prettige samenwerking.” Miriam Harten exposeerde kleurrijke schilderijen van voornamelijk kippen en Tim Schippers en Cor Veenhuijsen lieten, elk op hun eigen artistieke manier, zien hoe middels fotografie mooie kunstwerken kunnen ontstaan.

Stichting Kreatieve Kring

Stichting Kreatieve Kring Westervoort, gevestigd in de Nieuwhof in Westervoort, organiseert al jaren de Open Dag op de eerste zondag in september. Deze viel dit jaar samen met de Kunstroute Westervoort.
Een mooi initiatief, vindt Diny Voulon, secretaris van de stichting. “Op deze manier kunnen we elkaar versterken. De docenten van de Kreatieve Kring, stuk voor stuk uitstekende kunstenaars, kunnen hun eigen werk tonen aan de bezoekers. Tegelijkertijd kunnen we aandacht vragen voor ons eigen creatieve programma, dat deze maand weer start. Bezoekers komen kunst kijken, er worden demonstraties gegeven en mensen kunnen zich inschrijven voor onze cursussen. Vooral voor ‘Boetseren en keramische vormgeving’, ‘Basiscursus fotografie’ en ‘Zelf schrijver worden’ is er nog voldoende plek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.kreatievekringwestervoort.nl.

Cadans Dagbeleving

Nieuw in de kunstroute was Cadans Dagbeleving Westervoort, een kleinschalige, laagdrempelige dagbesteding waar iedere Westervoorter welkom is. In het Ondernemerscentrum lieten verschillende deelnemers aan de dagbeleving hun werk zien. En daar zaten verrassend mooie creaties bij, vond ook Alies Vermeulen, die samen met Marieke Laverman, de kunstroute organiseert. Walther Bötzel, initiatiefnemer van Cadans, is blij met de mogelijkheid om mee te doen aan de kunstroute. “Het stimuleert en inspireert de dagbelevers om creatief bezig te zijn. Ze zijn er trots op om hun werken aan de bezoekers te kunnen laten zien.” Een aantal kunstenaars, onder wie Alies exposeerde in eigen woning en/af atelier. Alies “We organiseren deze kunstroute elke twee jaar. Dit is de tweede editie. Vorige keer, net na corona, was het al een succes, zo ook deze editie. Er is duidelijk behoefte aan een kunstroute en daar doen we het voor.”