(Foto: Francisco Grijalba)
(Foto: Francisco Grijalba)

De hartverwarmende ervaringen van Denise Faas

Algemeen

WESTERVOORT - Denise Faas is alweer een aantal weken terug in haar kapsalon in Westervoort. Op 21 juli vertrok ze voor een week naar Medellín in Colombia, om les te gaan geven aan de kinderen van Stichting ‘Niños del Futuro’. Ze straalt als ze terug denkt aan deze week. 

Door Alie Engelsman

“Ik ga er in oktober weer twee weken naar toe. Het is zulk mooi en dankbaar werk. Ik zie het echt als een levensbestemming om deze kinderen te blijven helpen.” Denise raakt niet uitgepraat over de puurheid, de dankbaarheid en de warmte die ze heeft mogen ervaren in dat houten schuurtje in een van de armste wijken in Medellín. Maar ook de schrijnende verhalen en de zichtbare armoede hebben haar diep in het hart geraakt. “Deze kinderen zijn zo gemotiveerd om, ondanks hun leefomstandigheden, toch iets te maken van hun leven. Dat is geweldig om te zien en om daar een steentje aan bij te dragen. Ik ga er al snel weer naar toe, ook omdat ik wil ‘bonden’ met deze kinderen.” Denise kreeg al een heel bijzondere band met de 11-jarige Christian. “Ik heb hem in mijn hart gesloten, alhoewel de andere kinderen daar ook een plek hebben. Op mijn verjaardag hadden de kinderen een verrassing voor me voorbereid. Christian moest me weglokken. Hij liep met mij door de straten van Medellín en onderweg pakte hij mijn hand vast. Een overweldigend mooi gevoel. Toen ik terug kwam hadden de andere kinderen het schuurtje zo feestelijk mogelijk aangekleed en een taart voor me gehaald. Christian had zelfs een cadeau voor mij gekocht. Dat is echt ontroerend, als zo’n jochie, dat geen cent heeft, je toch iets moois geeft. Beste verjaardag van mijn leven.”
Denise leerde de oudste kinderen van de stichting de kneepjes van het kappersvak. “Maar het was zoveel meer dan lesgeven, je voelt je opgenomen in een warme familie.” Uiteraard heeft Denise het geld wat ze heeft opgehaald aan donaties heel goed besteed in Colombia. Door alles in het land zelf te kopen was er veel mogelijk met €2000,--. “We hebben daar goede materialen voor de kappersopleiding gekocht, maar we konden ook het gebouwtje van elektriciteit en stromend water voorzien, een echte wc installeren en de keuken vernieuwen, die helemaal vervallen was door het vocht en de schimmel. We hebben voor de 30 kinderen een eigen bord en beker gekocht. Daar moeten ze nu zelf voor zorgen, dat geeft ze verantwoordelijkheid. Dat hoort bij de opvoeding die we ze geven: je krijgt het niet voor niets en je moet er goed voor zorgen.”
Op de laatste dag organiseerde Denise een kappersdag. “We hebben de hele dag mensen uit de wijk staan knippen en ik heb de kinderen geleerd hoe ze highlights konden maken. We moesten dat doen met gewone huishoudfolie uit de supermarkt, uitspoelen met koud water en haren afdrogen met servetten. Het typeert hoe de kinderen daar leven, hoe creatief ze van bijna niets iets weten te maken. Ik heb me voorgenomen om de volgende keer het echte kappersfolie uit Nederland mee te nemen.”
De stichting heeft structureel geld nodig en Denise is bezig met de volgende crowfundactie. Mensen die de Stichting ‘Niños del Futuro’ willen steunen kunnen geld doneren via whydonate.com/en/fundraising/denisefaasopnieuwnaarcolombia of bij Denise in haar kapsalon (Mosterdhof 24) speciale vriendschapsbandjes kopen.