'Al het gedoneerde geld komt bij de stichting en dus bij de kinderen terecht' (Foto: Alie Engelsman)
'Al het gedoneerde geld komt bij de stichting en dus bij de kinderen terecht' (Foto: Alie Engelsman)

Kapster Denise Faas gaat naar Colombia: ‘Ik ga mijn passie overbrengen aan kinderen die het verdienen’

Algemeen

WESTERVOORT - Denise Faas gaat kinderen in Colombia les geven in het kappersvak. Allemaal voor het goede doel. Vrijdag 21 juli springt ze in het vliegtuig.

Door Alie Engelsman

Ze werd geïnspireerd door haar kapper en collega in Arnhem. “Toen hij me erover vertelde begon het te kriebelen in mijn buik. Ik wist toen dat ik dat ook moest doen. Dat was in oktober. Impulsief als ik kan zijn, was ik er waarschijnlijk vorig jaar al heen gegaan, maar mijn gezondheid zat tegen. Nu ben ik er echt klaar voor. Ik heb er ontzettend veel zin in en het is voor zo’n fantastisch doel: de stichting ‘Niños del Futuro’ oftewel ‘Kinderen van de toekomst’.”

Denise woont nu acht jaar in Westervoort en heeft al 11 jaar haar eigen kapsalon ‘Denise.salon’. Deze zal van 21 juli tot 29 juli gesloten zijn. “Ik ga eerst een week naar Colombia, om te kijken hoe ik me erbij voel. Colombia heeft niet de beste reputatie als het om buitenlanders gaat. Hoewel ik snel bruin wordt en bruine ogen heb, kunnen ze wel aan me zien dat ik uit Europa kom. Uit voorzorg logeer ik niet binnen de commune waar ik ga werken. Ik heb een hostel kunnen boeken in de veiligste wijk van de stad Medellín, een half uur rijden van mijn werkplek. Ik word dagelijks gehaald en terug gebracht. Het lijkt me geweldig om met kinderen te werken die zo gemotiveerd zijn om het kappersvak te leren. Mijn vader zei weleens tegen mij: ‘Je kunt niet de hele wereld redden’, maar ik ben blij dat ik iets kan betekenen voor kansarme kinderen.” 

Denise gaat als vrijwilliger werken voor de Stichting ‘Niños del Futuro’. Oprichter van de stichting en tevens contactpersoon van Denise is Yino Diaz. Deze half Colombiaanse, half Nederlandse man richtte de stichting in 2020 op. Zijn doel is de kinderen in achterstandswijken een betere toekomst te geven, door ze een goede opleiding te geven. “Daarbij moet je denken aan basisvakken als Engels, maar ook aan kooklessen, danslessen, voetbaltraining en het kappersvak. Ik ga daar elke dag lesgeven, maar daarnaast ook helpen bij het koken en andere activiteiten. Het wordt een intensieve week. De groep van ongeveer 30 kinderen leeft in barre omstandigheden in een commune. Ze zijn al blij met één eenvoudige maaltijd per dag. Het buurtcentrum, waar de kinderen les kregen, is onlangs door de overheid in beslag genomen. Gelukkig hebben ze een nieuw onderkomen gevonden, maar dat is niet meer dan een oude, vervallen, houten schuur met grote kieren in dak en wanden. Dat zijn ze zelf aan het opknappen. Kinderen van amper acht jaar schilderen enthousiast mee aan hun gebouw. Dat vind ik zo mooi aan deze kinderen: die puurheid. Ze kunnen van het weinige wat ze hebben, eigenlijk niets, toch iets bijzonders maken. Die spirit, die motivatie is zo geweldig. Ik wil er zo graag aan bijdragen door daar te gaan helpen, met mijn vaardigheden en het geld dat we bij elkaar hebben gebracht.” Denise spreekt inmiddels vloeiend Spaans. Dat heeft ze zichzelf aangeleerd toen ze een reis maakte naar Cuba. “Het heeft zo moeten zijn dat dit op mijn pad is gekomen. Ik kan de kinderen in hun eigen taal mijn passie overbrengen en zo meewerken aan een betere toekomst voor hen. Het zijn kinderen die, vanwege het milieu waarin ze leven, anders waarschijnlijk in de drugswereld of de prostitutie terecht zouden komen.”

Via fundraising startte Denise een donatiecampagne. Die heeft inmiddels bijna 2000 euro opgebracht. Ze gaat tijdens haar vertrek het geld omwisselen van euro’s naar pesos, zodat ze het geld echt allemaal kan gebruiken om onder andere kappersbenodigdheden te kopen. “Zodra ik in Colombia aankom, ga ik met Yino naar de groothandel. We zullen in ieder geval een kapperskruk aanschaffen en een goede kappersstoel. De barber, die daar de kappersopleiding geeft, moet dat helemaal gebukt doen. Dat is funest voor zijn rug. Ook hij doet dit vrijwillig en hij verdient het om dat werk zo gezond mogelijk te kunnen doen. Al het gedoneerde geld komt bij de stichting, en dus bij de kinderen terecht. Zelf wil ik daar ook ‘back to the basic’ zijn. In het hostel slaap ik op een slaapzaal. Ik kon ook terecht in een privékamer die zes keer zo duur was, maar waarom zou ik voor die luxe kiezen als ik elke dag met kinderen werk die nagenoeg niets hebben?” Behalve geld neemt Denise ook kleine stroopwafeltjes mee. Haar moeder en zus hebben kleine kadootjes gekocht en ingepakt voor de kinderen. Een klant van Denise met een tandartsenpraktijk geeft een zak met tandenborstels mee. “Voor de kinderen is zo’n tandenborstel een kostbaar ding. Vanwege mijn rugproblemen kan ik alleen een kleine backpack meenemen. Toch kies ik er liever voor om meer cadeautjes mee te nemen voor de kinderen, dan zoveel kleding voor mezelf, want wat hebben we nou echt nodig?”
Haar verjaardag, op 28 juli, zal Denise in Colombia vieren. Dat wil ze graag samen met Yino en de kinderen doen. “Ik wil ze trakteren en iets van de Nederlandse traditie laten proeven. Vlakbij het hostel in een restaurant waar ze ook Nederlandse gerechten verkopen, zoals poffertjes. Yino en ik zijn er nog niet over uit of we alle kinderen een portie poffertjes geven of dat we het de kinderen laten verdienen via een wedstrijd of zoiets. De kinderen zullen ook moeten leren dat niets voor niets is.” Denise gaat in eerste instantie een week naar Colombia, maar ze verwacht dat het een jaarlijkse activiteit van haar gaat worden en mogelijk ook voor langere periodes.

Mensen die de Stichting ‘Niños del Futuro’ willen steunen, kunnen nog steeds geld doneren. “Ik wil alles vastleggen en delen, zodat de mensen kunnen zien hoe hun geld wordt besteed en hoe broodnodig hun giften zijn. Yino maakt ook korte filmpjes waarin hij iedereen persoonlijk bedankt en laat zien hoe blij de kinderen zijn. De inspanningen van de vrijwilligers en het gedoneerde geld dragen echt bij aan een betere toekomst voor deze kansarme kinderen in Medellín.”
Meer informatie: https://www.instagram.com/ninos.del.futuro.
Geld doneren kan via: https://whydonate.com/en/fundraising/ninos-del-futuro

'Dat vind ik zo mooi aan deze kinderen: die puurheid' (Foto: Yino Diaz)