Sander Woonings, Petra Roeterdink, Lars Fiering, Paul Haans en Sascha Wensveen
Sander Woonings, Petra Roeterdink, Lars Fiering, Paul Haans en Sascha Wensveen

Prachtige documentaire gemaakt met steun van Cultuur- en Erfgoedpact

Algemeen

De Liemerse regio kent prachtige verhalen, waarvan vele nog niet verteld zijn. Met een bijdrage van het Stimuleringsbudget van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers is een van deze bijzondere verhalen nu verteld: het verhaal van Flying Officer Mervyn Wheatley.

Op 22 maart 1940 vliegt Mervyn Wheatley in een aangepaste Spitfire boven Duitsland om luchtfoto’s te maken. De Spitfire was alleen voorzien van twee camera’s waardoor het hoger en kon vliegen. Op de grens werd de Spitfire neergeschoten. Het vliegtuig stort neer bij Herwen, maar het lichaam van Wheatley komt terecht bij het Duitse Düffelward. Meerdere aspecten maken zijn verhaal bijzonder.
Paul Haans en Sascha Wensveen maakten de documentaire ‘Spitfire Overdue: the story of Flying Officer Mervyn Wheatley’ samen met Sander Woonings, die 30 jaar onderzoek deed naar Mervyn Wheatley en de crash. “Het verhaal toegankelijk maken voor een breed publiek en te laten zien hoe belangrijk zijn heldhaftige daad was”, daar ging het de makers om. De documentaire is te zien op de Youtube pagina van Omroep Gelderland. Op het fysieke monument waar de Spitfire neerstortte zal ook een link naar de film komen.
Heb je ook een idee voor een project om de verhalen van de Liemers te vertellen of te laten zien aan een groot publiek? Kijk dan op www.levenindeliemers.nl/stimuleringsbudget om te zien of jouw project ook in aanmerking kan komen voor een bijdrage uit het Stimuleringsbudget van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers.